Megtelt a tér

2022.11.27. 14:17

Kezdetét vette a hétvégén a pécsi adventi vásár (galéria és videó)

Az első zeneszám, amit meghallottunk a pécsi adventi vásárra menet az nem egy karácsonyi klasszikus volt, hanem egy Queen-dal, ami egy fiatal társaság magnójából szólt. Ez azonban semmit sem von le az idei vásár értékéből.

Czeczon Enikő

Még fel sem ér az ember a Széchenyi térre, máris belebotlik a Mikulás szánjába, egy színpompás hőlégballonba és számtalan ünnepi díszbe öltöztetett fenyőbe a Kossuth téren. Itt kevés ember tartózkodott, főleg kisgyerekesek családok, akik sorban álltak, hogy a kicsik beülhessenek a Rudolf által vezetett szánba. Az Irgalmasok utcáján felfelé haladva egyre nagyobb lett a tömeg, és a Pécs főterét betöltő karácsonyi zene is végre felcsendült, ahogy elértük az árusok sorát. Idén is változatos portékákkal találkozhatunk. Lehet vásárolni díszeket, kerámia edényeket, bögréket, táskákat, pénztárcákat, de a gasztronómia szerelmesei is megtalálhatják a kedvükre való termékeket, helyi termelők mézeit, chiliszószait, tea különlegességeket, csokoládét, édességeket és sós süteményeket.

Az egyik Baranya megyei méhészet, a Tojzán Méhészet idén is az egyik legszebben feldíszített bódéval büszkélkedhet. A méhészet a Pécsi Méhészeti Egyesület és a Baranya Megyei Önkormányzat támogatásával megrendezett Megye Méze Versenyen már nem először mérette meg termékeit, ahonnan több alkalommal is első hellyel tért haza. A bódéban ki is állították az itt szerzett trófeákat. Tojzán Harangozó Sára elmesélte, hogy Horvátországban is részt vettek már versenyen, ahol szintén első helyet sikerült elérniük.  A méhészetet egyébként fia, Tojzán Zoltán alapított meg, aki a ’90-es évek végén települt át Magyarországra és már 12 éve foglalkozik a méz világával. Helyileg Pécsváradon találhatóak.  Nagyon szereti a várost és a pécsi Adventi vásár is nagyon-nagyon tetszik neki.

A beszélgetés után mi is átbogarásztuk a kínálatukat és nem tudtunk úgy távozni, hogy ne kerüljön méz a táskánkba. Egy finom medvehagymamézzel tértünk haza.

Ezt követőn pedig még inkább belevetettük magukat a tömeg sűrűjébe, ahol sok társaságnál vidám hangulat uralkodott, de az egyiknél kivételesen. Róluk kiderült, hogy épp a Pécsi Nemzeti Színházból jöttek, ahol a Zorbát nézték meg. A darabbal elégedettek voltak, főleg, hogy nagyon közel áll szívükhöz a tánc. Az előadás okozta lelkesedéssel pedig belevetették magukat a vásári forgatagba, ahol első útjuk egy forralt borozóhoz vezetett, hogy koccintsanak az estére és az ünnepekre. A kis társaság tagjai már nagyon régóta ismerik egymást és évről-évre kijönnek a vásárra, hogy jól érezzék magukat. A csoport egyik tagja, Gyula bácsi, mielőtt elköszöntünk tőlük, odajött hozzánk és azt kívánta nekünk karácsony alkalmából, hogy legyünk boldogok.

Ez azaz üzenet azonban mindannyiunknak szól. Legyünk boldogok, de ne csak karácsonykor, hanem az év minden egyes napján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!