Percről percre

2022.11.15. 10:26

Közgyűlés: vesztegetési botrány, ingatlanbizniszek és lakásmutyi

A keddi pécsi közgyűlés tematikáját nagyban meghatározta az, hogy a múlt héten Péterffy Attila, pécsi polgármester önkormányzata kénytelen volt elismerni, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség önkormányzati, illetve önkormányzati intézményi dolgozók ellen folytatott nyomozás ügyében kért adatszolgáltatást a pécsi önkormányzattól. Az egybehangzó információk szerint a lakások kiutalásával kapcsolatos a nyomozás, ezért több kérdés is ez ügyben merült fel kedden.

Fotó: Laufer László

A közgyűlés elején jelentették be a kérdéseket a képviselők, amikre szokás szerint ebéd után kellene válaszolnia a polgármesternek. Péterffy Attila azonban nem egyszer ahhoz a lehetőséghez nyúlt eddig, hogy 15 napon belül írásban válaszolt, mert egyrészt így jobban fel tudott készülni, másrészt nem kellett a szélesebb nyilvánosság előtt a válaszokról beszámolnia. Egyelőre nem tudni, ma délután melyik opciót választja a város első embere. 

A volt DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia független képviselő azt kérdezte a városvezetőtől, hogy igaz-e a sajtóhír a vesztegetési botrányról, valóban a mostani városvezetés idején érkeztek azok a munkatársak, akikkel szemben vizsgálódnak a hatóságnál? Megkérdezte, hogy Péterffy Attila támogatja-e egy olyan vizsgálóbizottság felállítását, amely független szakemberekből áll, és az elmúlt három év lakáskiutalásait tekinti át? Megkérdezte, hogy a lakhatási program kapcsán a kampányban még a legátláthatóbbnak nevezett lakhatási koncepcióval mi a helyzet? Az iránt is érdeklődött, hogy a közgyűlési baloldali többség arról döntött nemrég, hogy több száz önkormányzati ingatlant adnak el, ez mikor kezdődik el, mikor lehet megtekinteni ezeket a lakásokat, hogyan biztosítják a nyilvánosságot?

A volt jobbikos, egykor a városvezető koalíciót erősítő Hencsei Zsolt azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy mi az oka annak, hogy a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréjét megalapozó értékbecsléseket a képviselők és a nyilvánosság sem láthatta, illetve az értékbecslést készítő volt MSZP-s képviselő szakmai licenszét láthatják-e, illetve volt-e másik értékbecslés? 

Ezeken kívül az iránt érdeklődött, hogy négy posta is bezár a keleti városrészben, de mit tesznek azért, hogy legalább a Puskin téri hivatal megmaradjon? Illetve azt tudakolta, hogy István-aknán mikor szüntetik meg az áldatlan állapotokat?  

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János azt kérdezte a vesztegetési botrányról, hogy a polgármester folytatott-e le vizsgálatot a témakörben, hány ingatlan értékesítését érinti az ügy, milyen ellenszolgáltatást kértek, illetve kik a felelősei az ügynek? A jobbikos Fogarasi Gábornak, a népjóléti bizottság elnökének és az MSZP-s Nyőgéri Lajosnak, a szociális területért felelős alpolgármesternek van-e tudomása az ügyről? Végezetül a városvezető koalícióval újra együttműködő Momentumtól az átláthatóságról érdeklődött. 

Barkóczi Csaba ispitaaljai fideszes képviselő a helyiek kérését tolmácsolta, hogy fessenek fel parkolóhelyeket több utcában, illetve azt kérte, hogy a Nevkó uszodáját decembertől nyissák meg, mert áldatlan állapotok vannak az úszóedzéseken, hiszen ha van pénz 41 millió forintnyi jutalom kiosztására a cégvezetői körben, akkor van a gyerekek úszására is. 

Berényi Zoltán, a Vasas-Hird-Somogy képviselője megismételte a szeptember 20-ai közgyűlésre feltett kérdését, mert szerinte nem biztosítja a Keleti Városrészi Óvoda vezetése, hogy többek között Vasasi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet részére kulturális, közösségi rendezvényeket tartsanak meg az egykori Bányászotthonban?  A Tüke Busz kapcsán a finanszírozást illetően érdeklődött, valamint "Vasas-Somogy-Hird Péccsel, vagy Pécs nélkül? Mit gondol erről Polgármester Úr?” címmel nyújtott be napirend utáni felszólalási kérelmet. 

10:50
Tüke Busz: szerencsejáték lett a buszozás Pécsen

Éppen a héten jelentették be, hogy tovább csökkentik a járatok számát a pécsi önkormányzat által működtetett Tüke Busznál, a keddi közgyűlésen már azt jelentették be, hogy újabb pénzt utalnak a céghez rezsitámogatás címen. A baloldali önkormányzat előterjesztése szerint a társaság differenciált rezsitámogatás formájában próbál - az energiaárak elszabadulása és az inflációs folyamatok részbeni kompenzálása érdekében - segítséget nyújtani dolgozóinak. A támogatás 100 százalékos összege 2022. november hónapban bruttó 80 ezer forint, decemberben 140 ezer forint fejenként.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint támogatandó az elképzelés, de mivel a sofőrök elvándorlása folyamatos és az elmúlt évben szerencsejátékszerűen mennek le a pécsiek a buszmegállókba, mert vagy jön busz, vagy nem, nem elvárható, hogy a pécsiek ezt tovább tolerálják, ezért is kéri, hogy immár a városvezetés a sofőrök bérrendezését kezelje elsődlegesként. 

Berényi Zoltán (ÖPE-KNDP) képviselő megköszönte a Tüke Busz dolgozóinak a munkát, de felhívta a figyelmet rá, hogy az eddigi felesleges - ügyvédekre, tanácsadókra, tanácsnokokra, biztosokra szánt - kiadások helyett többet adhattak volna ezekre a célokra is. 

– Nyolc vezető egymás között osztott ki 41 millió forintot a Pécsi Vagyonhasznosítónál, ennek pénznek jobb helye lett volna például a Tüke Busz dolgozóinál

 - mondta Barkóczi Csaba fideszes képviselő. 
 

Az MSZP-s Tóth Bertalan sógora a városházán és a vagyonhasznosítónál? 

Bognár Szilvia a buszos cég előterjesztésénél kitért arra, hogy korábban és most is kádertemetőnek használják a cégeket, nulla teljesítményért lehetnek helyzetben bizonyos személyek, ezért kéri ennek felülvizsgálatát is. Megjegyezte, hogy ha a hírek szerint Tóth Bertalan sógora a Pécsi Vagyonhasznosító mellett a Városházánál is dolgozik már, akkor ezt a témakört is áttekinthetné a hr-munkatárs.  

A Tüke Busznál egyébként az egyik igazgatósági tag, az MSZP volt városi elnöke, Gulyás Emil, de a cégnél tevékenykedett az a Bodnár Imre is, aki MSZP-s képviselőjelöltséggel, kamarai elnöki poszttal is próbálkozott Péterffy oldalán, és több tíz millió forintnyi közpénzért "világította át" ügyvédjeivel az önkormányzatot és cégeket.

A volt koalíciós tag szerint az egyetlen járat is kimarad

Topán László, a volt momentumos, jelenleg független képviselő - aki kilépett a baloldali koalícióból is - szerint eleve rossz a mecsekoldali buszközlekedés a körzetében, de sokszor az egyetlen olyan járat is kimarad, amivel be lehetne jutni például az iskolába. Szerinte nemcsak a sofőrhiány, hanem az akarathiány is jellemzi a céget. 

Ruzsa Csaba MSZP-közeli alpolgármester szerint az újabb, hétfőn bejelentett menetrendi módosítás éppen ezeket a problémákat is kezeli majd a Mecsekoldalon. Barkóczi Csaba (Fidesz) erre azt mondta, hogy Ruzsatól most azt lehetett hallani a menetrendi korlátozások kapcsán, hogy "miként lehet a tehéntúrót prémium minőségű trágyaként eladni".

12:04
Rohadj meg, Orbán! - ezt üzente Péterffy frakcióvezetője

Ágoston Andrea, Péterffy Attila polgármester frakciójának vezetője néhány napja "Rohadj meg, Orbán!" felkiáltással osztott meg egy baloldali cikket a közösségi oldalán, két napja pedig Orbán Viktor miniszterelnökről készült fotót és az az alatti szöveget posztolta ki, miszerint "Putyin k...ja!" A közgyűlési munka sem kötötte le a figyelmét, ezért volt ideje kedden a volt jobboldali budapesti főpolgármester MÁV-tól való távozása kapcsán megosztani azt - az egyébként Tarlós halálára is asszociáló - kommentet, hogy "Itt nyugszik Tarlós Pista, pedig hű orbánista!"

 
 

 

 

12:35
Ezen sem kell dolgozniuk a biztosoknak

A baloldali önkormányzat leszavazta azt az indítványt, hogy ha már léteznek ilyen posztok, akkor az LMP-s Kóbor József zöldbiztos és a momentumos Nemes Balázs innovációs biztos végezze el azt a munkát, ami nagyjából 60 millió forintba kerül. A jobboldal szerint ráadásul ez ebben a formában felesleges is, mert egy meglévő, tíz évvel ezelőtt elkészült dokumentumot kellett volna csak aktualizálni - ez történt más stratégiákkal is -, ami kevesebbe is került volna. Azzal is érveltek, hogy inkább tényleges cselekvésekre kéne fordítani a pénzt és utaltak rá, hogy vajon nem az áll a háttérben, hogy valakinek kell megint valamilyen megbízás?

Péterffy Attila polgármester azonban ragaszkodott ahhoz, hogy komplex energiahatékonysági energetikai auditot végezzenek el szakértők 155 oktatási, nevelési, szociális, és kulturális intézményben, illetve 122 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság telephelyén, és meghatározzák a város energiastratégiáját. 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője nem sokkal később meg is említette, hogy érdekes módon a kerékpárforgalmi hálózati terv esetében bőven elég a meglévő dokumentum aktualizálása is. 

Ez utóbbi néhány millióba kerül csupán és egyhangúlag el is fogadta a közgyűlés. 

12:46
Kevesebb fa és parkolóhely lesz 

A Megyeri útra tervezett új kerékpársávok kapcsán érdeklődött Barkóczi Csaba fideszes képviselő, aki szerint ha az út mindkét oldalán kerékpársáv lesz, akkor az árnyékot adó fákat ki kell vágni. 

Csúcs Zoltán, a projektért felelős Pécsi Városfejlesztési Nzrt. vezérigazgatója szerint nem tudni, mennyi fát vágnak ki, de nagyon sok megmarad és újabbakat is telepítenek majd a közműveket figyelembe véve. Megjegyezte még, hogy kevesebb lesz ugyan a parkolóhely, de sokkal rendezettebb lesz a parkolás.

13:29

Hoppá! Befogadtak egy  jobboldali indítványt! 

Az elmúlt három évben szinte alig fordult elő az, hogy egy jobboldali javaslatot elfogadjanak a balliberális városvezetők, legtöbbször ugyanis szó nélkül szavazták le még a legapróbb javaslatokat is. Éppen ezért is nevezhető történelmi pillanatnak, hogy egy utánpótlást érintő sporttámogatás kapcsán gyökeresen megváltoztatták a napirend eredeti tartalmát.

Barkóczi Csaba és Hári József azt kifogásolta, hogy miért egy olyan alapítványnak akarnak 11 millió forintot adni, amelynek Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója az egyik alapítója és egyben az MSZP közeli helyi portál egyik tulajdonosa is. Az összeget a triatlon utánpótlás központ építését szolgáló feladatokra szerették volna kérni, csakhogy ezt éppen a városi sportcég, a PSN Zrt. is meg tudja oldani. Ezért azt indítványozták, hogy közvetlenül a PSN Zrt. -hez jusson ez a forrás, amit aztán a területért felelős MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajos és a jobbikos Fogarasi Gábor bizottsági elnök is elfogadott.

Nem kizárt egyébként, hogy a különböző nyomozások miatt válthattak hangnemet és stílust a baloldali politikusok.

17:10

Részben válaszol a városvezető

Egyelőre nem tudni, hogy miért nem engedték meg a vasasi szakszervezetnek azt, hogy használják az ottani óvodát, mert Péterffy Attila pécsi polgármester maga sem tudja, hogy mi lehet ennek az oka, holott annak idején éppen ő ígérte meg ezt. Mindez Berényi Zoltánnak, a terület egyéni képviselőjének az interpellációjára adott válaszából derült ki. A polgármester 15 napot kért, hogy utánajárjon a dolognak. Nem kizárt, hogy uniós finanszírozási szabályozás áll a dolog mögött. Arra a kérdésre, hogy miért nem veszik figyelembe a pécsiek kritikáit a Tüke Busz Zrt. menetrendjének megalkotásánál azt mondta, hogy éppen ez történt meg a minap. 

Vesztegetési botrány

Az önkormányzatnál folyó nyomozások kapcsán Bognár Szilvia független képviselő azt kérdezte a polgármestertől, hogy valóban a mostani városvezetés idején érkeztek-e azok a munkatársak, akikkel szemben vizsgálódnak a hatóságnál, mert tudomása szerint az egyik érintett éppen Nyőgéri Lajos alpolgármester aláírásával vett részt a Lánc utcai tömb kiürítésében. Feltette a kérdést, hogy Péterffy Attila támogatja-e egy független vizsgálóbizottság felállítását, amit várhatóan képviselőként kezdeményezni fog? A lakhatási területet érintő eredményekről érdeklődött, illetve arról is, hogy a közgyűlési többség jóvoltából több száz önkormányzati ingatlant adhatnak el és hogy ez a folyamat mennyire lesz nyilvános? 

Péterffy a vizsgálóbizottság felállítása kapcsán azt mondta, hogy akkor fog ebben elvi döntésre jutni, hogyha konkrétan látja, kikből áll ez össze és milyen módszereket alkalmazna a testület.

A másik kérdésre azt mondta, hogy kiterjesztették a lakhatási támogatásokat, azok összegét megemelték, létrehozták a lakhatási kerekasztalt, elfogadták a lakásgazdálkodási koncepciót, egységes nyilvántartási rendszert vezettek be és például meghirdették a Dénesi Ödön programot.

Péterffy szerint a nem lakás célú ingatlanok eladása eddig is nyilvános volt, az értékesítésre szánt ingatlanok listája elérhető a város és a vagyonhasznosító oldalán. A lakáscélú ingatlanok értékesítéséről csak elvi döntés született, ezekről nincs még lista, felmérésük folyamatban van, de ezek eladása is a nyilvánosság előtt zajlik majd. 

Túl hosszú volt az értékbecslés, ezért nem mutatták meg

A volt jobbikos, egykor a városvezető koalíciót erősítő Hencsei Zsolt azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy mi az oka annak, hogy a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréjéről szóló értékbecsléseket még a képviselők sem láthatták, illetve az értékbecslésben résztvevő volt MSZP-s képviselő felkészültségét firtatta. 

Ezt Péterffy válaszának tartalmával be is ismerte, de azzal védekezett, hogy 48 oldalasok voltak ezek, ezért nem csatolták az anyagokat, és majd közzéteszik őket (Lapunk hetek óta próbálja ezeket a dokumentumokat elkérni egyébként.

A volt MSZP-s képviselő, Schmidt József ingatlanszakértői felkészültsége kapcsán azt mondta, 1991. óta igazságügyi szakértői nyilvántartásában szerepel, szakmailag felkészült. Ő volt az, aki az egyik értékbecslést készítette. 

Azt is megkérdezte, hogy mi tesznek azért, hogy a keleti városrészben legalább a Puskin téri postahivatal nyitva lehessen? Péterffy szerint az összes pécsi hivatal érdekében már küldtek levelet a posta vezetésének, várják a választ. 

István-aknai áldatlan állapotokról szólva úgy fogalmazott - ezt is Hencsei kérdezte - , hogy ott egy roncs állapotban lévő hálózatról van szó, ahol rendszeresen végeznek duguláselhárítást úgy, hogy nem is a városé az adott szakasz. Egy új gerincvezeték lenne a megoldás, keresik annak a lehetőséget, hogy milyen forrásból lehetne ezt megoldani.

Szabályzatokat, leírásokat kértek be a nyomozók Péterffy hivatalától

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakció vezetője szintén a vesztegetési botrány felől érdeklődött, hogy feltehetőleg pénzért adhattak önkormányzati bérlakásokat és szegény sorsban élőktől kérhettek pénzt valakik, és miután a nyomozás ténye kiderült, Péterffy Attila maga is vizsgálódott-e?

Péterffy szerint nem őt keresték, hanem a polgármesteri hivatalt. Október 26-án kértek adatszolgáltatásról szóló felkérést kapott az aljegyző az eredményes nyomozás érdekében - mondta. 

– Szó nincs kenőpénzről a levélben, szabályzatokat, leírásokat kértek, amiket meg is kaptak. Ha van egyáltalán ügy, akkor közös érdek, hogy tárjuk fel, de a nyomozás feladata az ügyészségé, nem a polgármesteré, rájuk hagyom ezt, forduljanak a kérdésekben a nyomozóügyészséghez - mondta a polgármester. 

Bugyutaságokat írtak össze saját emberei

Kővári azt is megkérdezte még, hogy egy éve momentumosok is aláírták azt a 12 pontos ultimátumot, amelynek 6. pontja éppen a lakásgazdálkodással kapcsolatos anomáliákról szólt. Tehát a polgármester már akkor értesülhetett a gondokról, ha nem tudott róla, akkor az is baj. 

Péterffy szerint az említett "12 pont mindegyike bugyutaság volt". 

Megjegyzendő, hogy a 12 pontot aláírta az a két momentumos is, akik éppen most kötöttek újabb megállapodást a baloldali koalícióval, de a bugyutaságot Kunszt Márta, a DK-s koalíciós tag is aláírta, ahogyan Mellár Tamás baloldali parlamenti képviselő is. 

Péterffy Nyőgéri Lajos és Fogarasi Gábor vesztegetési botrányban való érintettségét firtató kérdés kapcsán is az ügyészséghez irányította Kővárit. 

Momentum nem tudott a vesztegetési ügyről

Sajgó György momentumos képviselő azt mondta, hogy ők nem tudtak az ügyről, amikor megállapodást kötöttek a múlt héten a városvezetéssel, de ez nem is befolyásol semmit, azt kellett mérlegelniük, hogy Pécsért kell dolgozniuk. A 12 pontban foglaltakról nagyon sokat tárgyaltak, a szerződés aláírása is ennek köszönhető.

Leesne az állunk, ha tudnánk...

A fideszes Hári József azt kérdezte, hogy miért csak 40 milliót költenek a sportszervezetekre évente, miközben tanácsnokokra, biztosokra százmillió megy el, de a Pécsi Vagyonhasznosítónál is 41 millió forint bónuszt kaptak néhányan. 

A polgármester szerint adósságcunamit kell eltakarítaniuk az előző városvezetés után, ő ezzel foglalkozik, és "leesne az álla, ha megtudná, hogy mit produkált a Pécsi Vagyonhasznosító vezére, Szabó Szilárd", egyébként meg 100 millió forintnyi rejtett támogatás adnak a sportszervezeteknek.

Lehet, hogy nyitva lesz az ÁNK uszoda

Barkóczi Csaba ispitaaljai kérdéseire válaszolva Péterffy azt mondta, hogy jövőre az érintett utcákban is felfestik majd a parkolóhelyeket, de az ÁNK uszoda kapcsán még nem tudja, hogy nyitva lesz-e. Jogos a felvetés, az fogja eldönteni, hogy a jelenlegi energiaközbeszerzésnek mi lesz az eredménye, a KLIKK használni akarja-e létesítményt, illetve az állami támogatást elvehetik-e emiatt a Hullámtól. 

Elfogyott Péterffy körül a levegő

A közgyűlés vége előtt szünetet kellett elrendelni, mert Péterffy Attila vezette közgyűlés annyira megfogyatkozott, hogy határozatképtelenné vált. Ezért szünet alatt vissza kellett hívni néhány képviselőt az ülésterembe, hogy legalább az utolsó két napirendet el tudják fogadni. 

Úgy tűnik, hogy ezért is volt szükség a koalíciót egyszer már otthagyó momentumosokkal újrakötött múlt heti megállapodásra, mert csak velük tudják biztosítani a normál munkát Péterffyék. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!