Tovább nehezítik a vállalkozások dolgát

2022.11.02. 13:54

Magasabb bérleti díjakat akar beszedni a pécsi vagyonhasznosító

A háborús és szankciós infláció miatt a pécsi vállalkozásoknak, cégeknek is egyre nehezebb talpon maradniuk, a rezsiköltségek is megemelkedtek, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. azonban azt tervezi, hogy az év végéig 82 bérleti szerződést módosít, miután az első félévben 15 módosítással havi szinten 4,3 milliós többletbevételt értek el.

Bóka Máté

Az év első felében közel 145 millió forintos adózott eredményt ért el a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., ami valamivel több mint egymilliárd forintos bevétel mellett történt. A cégnél azonban az első félévben még nem fizették ki a vezérigazgatói prémiumot – legalábbis ez derült ki a vállalat első félévről szóló, most bizottság elé kerülő beszámolójából. A többletbevételt mások mellett az is okozza, hogy nem adtak bérleti díj kedvezményt úgy, mint a koronavírus-járvány idején, valamint az új vásárcsarnok kapcsán az egyszeri bevételek is most jelentkeztek. 

Új arculat és weboldal! 

A vállalat - mintha nem lenne a városnak külön propagandacége is - azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy „PVH sikeresen menedzselte a modern új weboldalrendszer tervezését, fejlesztését", az új vásárcsarnok arculati kialakítását, valamint 70 médiamegjelenésük volt, amelyek többsége pozitív volt – szerintük. Utóbbi egyébként általában a városházi propagandisták által kiküldött politikai célzatú közleményeinek tudható be. 

A cég vezérigazgatója, Szabó Szilárd arról is beszámolt, hogy folyatódott az a program, aminek keretében kilenc telket adtak el féláron a Mécses utcában a Pécsett maradó, illetve visszaköltöző fiataloknak, hogy ezzel is segítsék az első otthonuk megteremtését.  

Kitért egy meglehetősen nagymértékű kötbér-fizetési kötelezettségre is. Az előző szocialista érában – tehát még 2005-ben – ugyanis azzal a feltétellel került az önkormányzathoz a Zsolnay-gyár, hogyha a manufaktúra a tradicionális termékek előállításából és értékesítéséből származó bevétele nem éri el a 800 millió forintot, akkor kötbért kell fizetnie a Magyar Nemzeti Vagyonhasznosítónak. Ezt a baloldaliak igyekeztek a fideszes városvezetés hibájának felróni – pedig a jobboldal pert is indított emiatt –, de a baloldali városvezetés – átvilágító ügyvédeivel együtt – az elmúlt három évben sem módosított ezen a szerződésen, ezért közel 300 milliót kellett emiatt kifizetnie a vagyonhasznosítónak.

„Egyedi" díjemelési sorozat

A vagyonhasznosító vezére a beszámolóban továbbá a bérleti díjak kapcsán azt állította, ahol „jelentős mértékben az átlagos szint alatti, vagy a bérelt ingatlan nagysága nem felel meg a valóságnak, ott egyedi szerződésmódosítást hajtanak végre". Ez gyakorlatilag a bérleti díjak emelését jelenti, ennek is köszönhetően hoztak össze havonta 4,3 milliós többletbevételt. Összehasonlításképpen a vezérigazgató havonta bruttó – jutalommal együtt –  3,13 milliót keres, a gazdasági  vezető  – szintén prémiummal – bruttó 1,35 millió forintot vihet haza, de még a műszaki osztályvezető is bruttó 920 ezer forintnak, valamint 30 százalékos havi prémiumnak örülhet, de ezek mellett még a havi nagyjából 50 ezer forintos cafetériát is megkapják. A vállalkozásokat terhelő, az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt elszabadult energiaárak ellenére a baloldali cégvezető a beszámolóban arról értekezik, hogy az év végéig további 82 szerződést vizsgálnak felül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában