Vigyázzunk az édességgel!

2022.11.12. 11:16

Manapság sem minden csoki, ami annak látszik

Az év végi ünnepek elválaszthatatlanok a szaloncukortól és a csokimikulástól.

W. K.

Fotó: Karnok Csaba

Utóbbi esetében az előírások szerint egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha zsírtartalma csak kakaóvajból áll, vagy ha mennyiségének legfeljebb huszadrészét teszik ki az egyéb engedélyezett növényi zsírok, például a pálmaolaj vagy sheavaj. Utóbbi esetben a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” szövegnek kell szerepelnie a címkén, a csomagoláson. E jelölést az összetevők listájával együtt, azonos betűméretben, de a felsorolástól világosan elkülönítve kell feltüntetniük a gyártóknak. 

A fogyasztók megtévesztésének minősül, ha a gyártás során használt növényi zsírokra nem hívják fel az előírt módon a vásárlók figyelmét. A kakaóvajon kívüli egyéb zsírokat öt százaléknál nagyobb arányban tartalmazó készítmény nem nevezhető csokoládénak, hanem például éttáblaként vagy bevonómasszaként árusítható. 
A fogyasztóvédelmi hatóság minden évben ellenőrzi, hogy a vásárlók megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről: tavaly mindössze egyetlen termék esetében találtak hiányosságokat. 
A szaloncukrokat is minden évben górcső alá veszik: a túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat. A megfelelő arányt ezért előírások rögzítik, ezek betartásával tavaly nem volt gond. 
Rendelkezés adja meg azt is, hogy legfeljebb mennyivel térhet el az előre csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől: 100–200 gramm között 9 százaléknál nagyobb különbség már nem fogadható el. Tavaly egy termék esetében talált kifogásolni valót a hatóság: a dobozába az egyedileg megengedhetőnél is kevesebb szaloncukrot csomagoltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!