A szakértő szerint

2022.11.09. 12:22

Meg kell őriznünk gazdasági kapcsolatainkat minden lehetséges irányba

A világgazdasági tömbösödés lehetőségeit, potenciális hatásait vázolta fel hétfői előadásában a szakértő.

M. R.

Moldicz Csaba, a Mathias Corvinus Collegium Külgazdasági Műhelyének vezetője a világgazdasági tömbösödés kérdéséről tartott előadást hétfő este az MCC pécsi központjában.

Az előadás témáját az adta, hogy az elmúlt három évtized látványos globalizációs folyamata után e folyamat megállni látszik, vagy legalábbis lelassulóban van. A kereskedelmi és technológiai háborúk, szankciók korában valószínű, hogy sok változás várható a gazdaságban (is). Az előadás azt vázolta, milyen jövőbeli kihívások várhatnak ránk egy talán kevésbé összekötött világban.

Moldicz Csaba PhD-fokozatát a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multi­diszciplináris Doktori Iskolájában szerezte, számos könyv és tudományos cikk szerkesztője volt. A szakértő hangsúlyozta, a jövőre vonatkozóan sosem lehet biztos előrejelzéseket tenni, de kitért az esetleges olyan tömbösödés lehetőségeire, amely során Kína és az USA mögé sorakoznának fel a világ államai. Bár az ukrajnai konfliktus és a szankciók ezt nagyban erősítik, a szakértő rávilágított, hogy nem ez az első elem, erre utaló jel volt már például a Brexit is.

Rávilágított, bár a globalizáció számos negatív hatással bír, mégis sok olyan elem van, amelynek Magyarországon is haszonélvezői vagyunk. Míg a globalizációval együtt jár a termelési- és munkaerőköltségek csökkenése, a növekvő tőke­áramlás, addig az ún. deglobalizáció magasabb árakat, vámokat, költségeket, csökkenő tőkeáramlást és az ellátási láncok széttöredezését jelenti. Míg a globalizációs folyamatok feltétele a béke, addig a deglobalizáció következtében növekedhetnek a geopolitikai feszültségek.

Moldicz Csaba elmondta, Magyarországot, ahogyan Kelet-Közép Európa legtöbb országát (Horvátország kivételével) igen nyitott gazdaság jellemzi – e térség kereskedelmi nyitottsága a legmagasabbak közé tartozik a világon. Hangsúlyozta, ha esetlegesen választásra kényszerülne hazánk a két lehetséges (keleti és nyugati) tömb között, akkor nyilvánvalóan a nyugati blokkhoz húzna.

S hogy mi lehet a legfontosabb Magyarország számára? 

– Amit megtehetünk, még ha létre is jönnek a tömbök (ha nem is szélsőséges formában), az az, hogy a nehezített kereskedelmi körülmények közepette is megpróbáljuk mindkét oldalon fenntartani a kapcsolatainkat, megőrizve a kereskedelmi lehetőségeinket mindkét irányba

 – fogalmazott Moldicz Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!