Maradandó

2022.11.23. 08:55

Öreg, mégsem bontották le teljesen a múzeum tetőszerkezetét

Májusban indult el a Széchenyi téri Régészeti Múzeum felújítása, amelyre hosszú ideje vártak a pécsiek. Eredetileg a Norvég Alapból szerették volna a munkálatokat elvégezni, de erről azért tettek le, mert a pályázati forrás mellé túl sok önerőt kellett volna biztosítani.

B. M.

Fotó: Laufer László

A fejlesztésre még az előző városvezetés idején nyertek el 1,3 milliárd forintot, 2020-ban kezdték el frissíteni, újratervezni terveket és a módosított projektet idén fogadta el az Irányító Hatóság.

A munkálatoknak ezután neki is álltak a szakemberek, amely során megtörténik az épület külső és belső felújítása, restaurálási munkákat végeznek, kicserélik a nyílászárókat, akadálymentessé teszik az épületet, teljes épületgépészeti és -villamossági rekonstrukciót hajtanak végre, tűzvédelmi rendszer alakítanak ki, valamint egy kávézót is építenek, megújul a kert is, valamint a tetőszerkezet rekonstrukcióját is elvégzik a munkálatok során. Ez utóbbi kapcsán olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a messziről, laikusok számára öregnek látszó gerendázatot nem cserélték ki, mielőtt az új héjazatot, lécezést elhelyezték volna.

Ugyanakkor egy, a felújításban is résztvevő szakvállalkozás eloszlatta a kétségéket, hogy miért csak bizonyos pontokon helyeztek el új gerendákat. A számítások szerint úgy 1860 körül épülhetett ingatlan fedélszékhez annak idős kora miatt voltak csak kénytelenek az ácsok hozzányúlni. A szerkezetet ott kellett megerősíteni, ahol korhadt elemeket találtak, de a mai mesterek szerint kiváló munkát végeztek az elődeik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!