Tavasszal is megcsodálhatjuk

2022.11.24. 21:48

Pécsi villamos: valami véget ért, valami új veszi kezdetét

„Egyik szemem sír, a másik nevet” – mondta lapunknak Roflics Gergő, Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület vezetője, mikor a pécsi Ferencesek utcájából elszállították a pécsi villamost.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

Az egyesület volt az, amelyik elérte, hogy a százéves évfordulóra, 2013-ban visszatérjen Pécsre a jármű, melyen kiállítást rendeztek be.

– Valami véget ért, valami új kezdetét veszi 

– említette Roflics Gergő, mikor a villamost a daru feltette a teherautóra, amely a Biokom Nonprofit Zrt. telephelyére szállította a szerelvényt, ahol télen felújítják.

Az egyesület vezetője elmondta, hogy tavasszal a Balokányban újra megcsodálhatjuk a villamost, amely a 6-os út közelében lesz kiállítva. Az engedélyeztetését a pécsi önkormányzat intézi, és később a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesülettel és a Balokány-ligetért Egyesülettel közösen üzemelteti majd.

Mint korábban megírtuk, a pécsi villamos 1913. október 16-án indult első próbaútjára, és egészen 1960-ig járta a város szűk utcáit. A két utolsó járat 1960. augusztus 30-án éjfélkor futott be, amelyet Vidákovics Imréné és Cser József vezetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!