Élvezzük a látványt!

2022.11.28. 20:02

Újabb pécsi intézmény vált madárbarát hellyé

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által életre hívott Madárbarát Iskola programhoz a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiuma hivatalosan is csatlakozott november 28-án.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A Madárbarát Egyetem nyitórendezvényen Varga Anna, a szakkollégium oktatója és az egyetem Néprajz - Kulturális Antropológiai Tanszékének tudományos munkatársa köszöntötte a jelenlévőket. Mesélt arról, hogy a szakkollégium keretében tűzték ki célul, hogy szeretnék felkarolni az egyetem madárbarát programjait és ismertté is tenni azokat. Ennek első lépéseként olyan eszközöket helyeztek ki az egyetem területén, amely elősegíti a madarak fészkelését és táplálkozását. 

Az egyesület programjához való csatlakozás előtt örömmel konstatálta Varga Anna, hogy a felsőoktatási intézménynek már másik két létesítménye, a Gyakorló Általános Iskola és a Klimo Könyvtár is csatlakozott az MME kezdeményezéséhez. Utóbbi intézmény munkatársai a nyitórendezvényen is tiszteletüket tették. 

Wágner Lászlónak, az MME Baranya Megyei Helyi Csoportjának titkárának jóvoltából megtudtuk, hogy ez a madárbarát program egy különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. Ehhez bárki csatlakozhat és a legfontosabb, hogy soha nem késő elkezdeni. 

A nyitórendezvényen jelen volt Orbán Zoltán, az MME szóvivője és a madárbarát program vezetője is, aki megjegyezte, hogy akinek ideje és energiája engedi és nem bánja azt a pár száz forintot kiadni, amivel a madarak jólétét segíti elő az év minden szakaszában, az bátran vágjon bele a programba. Csatlakozzunk, telepítsünk odukat a szabályoknak megfelelően, aztán élvezzük azt a látványt, amit a madarak nyújtanak. Hiszen ezzel kárt nem, de jót biztosan teszünk. 

A fenntarthatóságra is komoly figyelmet fordít a könyvtár

Egy évvel ezelőtt vált Madárbarát Munkahellyé a pécsi Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjteményének Osztálya, közismertebb nevén a Klimo Könyvtár. Dezső Krisztina osztályvezető már szemezgetett az MME Madárbarát kert programjával, de a végső lökést kislánya madarak iránti érdeklődése adta. A könyvtárnak gyönyörű kertje van, így adott is volt minden a csatlakozáshoz. A madarak jóléte mellett figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra is. Az intézet egyik munkatársa régi katalógusszekrényekből készített odúkat, amiket aztán kihelyeztek a kertbe. Dezső Krisztina szavaival élve, ez a tett nem igényel sok tennivalót, de annál nagyobb örömet okoz nekünk és a madaraknak egyaránt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában