Bama.hu podcast

2022.11.03. 20:03

Várkapitány, igazgató, rendező, a Vivat Bacchus alapító tagja – több fronton is helytáll Szentgyörgyváry Péter

A bama.hu podcast-sorozatának e heti vendége Szentgyörgyváry Péter, akit sok szerepköre, munkája által ismerhetnek az olvasóink.

Zs. K.

Siklósi várkapitány, a siklósi Örsi Ferenc Művelődési Központ igazgatója, a Pécsi Vasutas Művelődési Ház igazgatója, a Vivat Bacchus énekegyüttes alapító tagja, és nem mellesleg, négygyermekes családapa. Beszélgetésünkkor többek között azt is elmesélte, hogy hogyan sikerült a siklósi vár látogatottságát százezer fölé tornászni. Elmondta, milyen kiállításokkal és programokkal csábították a családokat Siklósra. 

Hatalmas sikerrel mutatták be tavaly nyáron a Kinizsi, a nép fia című rockmusicalt, amely szintén az ő nevéhez köthető, hiszen ő találta ki, ő írta a szövegét, és a dalok szövegét is. A zenéjét pedig Balásy Szabolcs szerezte.

– Szerettem volna egy olyan magyar hősről írni, akinek az élete pozitív végkicsengésű, hepienddel végződik. Ez a magyar történelmet ismerve nehéz dolog. Ezért esett az én választásom Kinizsi Pálra. Megírtam az életét addig, hogy a kis molnárlegényből különböző kalandok útján sikeres várkapitány lett. Történelmi tény, hogy Kinizsinek egyetlen egy vesztes ütközete sem volt, ebből a szempontból hálás volt ez a téma. Ebben kvázi a magyar álmot jelenítjük meg. Nehéz, mindig is nehéz volt magyarnak lenni, de érdemes és megéri – mondta. Mint fogalmazott, a mű egy kicsit saját magát tükrözi, hiszen vicces, magyarkodós, vallásos. A darab zenéit egyébként november 4-én a Kodály Központban hallhatja legközelebb a közönség.

Kérdeztük Szentgyörgyváry Pétert arról is, hogy tíz éve hogy került a Pécsi Vasutas Művelődési Ház élére, illetve hogy a Vivat Bacchus énekegyüttes tagjaként a sok fellépés mellett jut-e elég idő a családjára. 

– Azért tudok ennyi helyen helytállni, mert nálunk otthon minden rendben van. A feleségem a háttérben mindent megcsinál. Mi ezt a családmodellt követjük és szeretjük – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!