Az önkormányzatok egy része a csődtől tart

2022.12.07. 11:07

A Baranya Megyei Önkormányzat segítséget ajánlott fel a városoknak, falvaknak

Az elszabaduló energiaárak miatt az országban elsőként Önkormányzati Energia Pontot hozott létre a Baranya Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy szakemberek bevonásával energetikai tanácsadással segítse a baranyai városok, falvak önkormányzatait.

Zs. J.

A megyei önkormányzat a helyi polgármestereknek két helyszínen, Sásdon és Pécsen, tartott Energia Fórumot. Első körben a megyei önkormányzat Háber István, az önkormányzati energiapont szakmai vezetője által elkészített energetikai kérdőívet küldött ki a települések önkormányzatainak. A pécsi fórumon megtudták a jelenlévők, hogy kilencven önkormányzat, javarészt kistelepülések töltötték ki a kérdőívet és küldték vissza a megyei önkormányzatnak. A válaszadók nyolcvan százaléka látta úgy, hogy jelentősen megrendíthetik a település költségvetését a megemelkedett rezsiárak, ebből közel harminc százalék csődközelinek ítélte a helyzetét. 

A többség a gáz (70 település) és az áram (53 település) árának növekedésében látja a legnagyobb kockázatot. A válaszokból kiderült, hogy a települések nagy részében (az önkormányzatok 47 százalékánál) még nincs a közvilágítás modern (például LED-es) fényforrásra korszerűsítve. Több településen az önkormányzat a közvilágítás korlátozásával, az épületek összevonásával, az önkormányzati épületek fűtésén, illetve egyes intézmények bezárásával spórolna. 
 

– Sok polgármesterrel beszélve éreztem tanácstalanságot, ezért javasoltam ezt a fórumot

 – említette meg Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. – Tudjuk, az önkormányzatok ingatlanjai néhány hét alatt nem láthatók el hőszigeteléssel, új nyílászárókkal, de egy födémszigeteléssel is lehet spórolni a fűtésen, és a közvilágítás korlátozása, az ünnepi díszkivilágítás újragondolásával is pénzt lehet megtakarítani. 
Őri László kitért arra, hogy az önkormányzatoknak érdemes megfontolniuk Háber István, az Önkormányzati Energia Pont vezetőjének javaslatát egy, a településeken létrehozandó hőközpontról, ami az önkormányzati épületek fűtését látná el. Az elnök felajánlotta a baranyai önkormányzatoknak, hogy segítséget nyújtanak az önkormányzat és a szolgáltatók közötti szerződés módosításában, értelmezésében és más felmerülő kérdésekben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában