Némán várja a templom harangja a segítséget

2022.12.17. 21:11

A máriakéméndi egyházközség adománygyűjtést szervez a hangszerkezet javíttatására

A máriakéméndi Nagyboldog­asszony-kegytemplom harangja felújításra szorul, a renoválásra a máriakéméndi egyházközség adománygyűjtést hirdetett. 

W. K.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

– A máriakéméndi egyházközség legfontosabb feladata az előttünk álló időszakban a Nagyboldogasszony-kegytemplom harangjának megjavítása. A harang ugyanis már két hónapja nem szól, elromlott – tájékoztatta lapunkat Biki Endre Gábor, a kegytemplom gondnoka. – A harangszerkezet műszaki állapotával komoly problémák vannak – ahhoz, hogy újra szólhassanak a harangok, elengedhetetlen egy komolyabb felújítás – tette hozzá. A renoválás költsége mintegy 800 ezer forint, ehhez várják a nagylelkű felajánlásokat.

Biki Endre Gábor tájékoztatása szerint az adományokat az Olaszi Római Katolikus Plébánia, Máriakéménd filiaszámláján fogadják (50100026-12002009 Takarékbank Zrt.). Közleményben kérik megjelölni, hogy „HARANGRA”. 

– A kegytemplom tornyában a harangok már többször cserélődtek az évszázadok során. Az I. világháborúban elvittek helyett 1921-ben újakat öntettek, ekkor került ide a 220 kg-os Szent Imre-, a 70 kg-os Szent Antal- és a 30 kg-os Szűz Mária-harang. A két kisebb költségét akkor egy-egy falubeli lakos állta, a nagyharangot további adományokból fizették

 – ismertette a történetet a templomgondnok. 

Jelenleg a toronyban két harang lakik, amelyek most némán várják sorsuk jobbra fordulását, hiszen egy ideje nem működnek. A nagyharangot, mely 590 kg súlyú, 1958-ban öntötték és a németek (volt máriakéméndiek) adományozták 1981-ben. Akkor készült el a villamosítása is. A harang szállításának, beemelésének költségét és minden ezzel kapcsolatos egyéb költséget az elszármazott máriakéméndi németek vállalták.

A torony falán ekkor emléktáblát helyeztek el. Hatalmas tömeg, mintegy 2000 fő gyűlt össze Máriakéménden 1981. augusztus 15-én, szombaton, Nagyboldogasszony napján, a búcsú ünnepén, hiszen nagy falutalálkozó is volt ekkor, s a harang szentelésére is ekkor került sor. A szabadtéri szentmisét a harangtorony előtt a keresztútnál szervezték meg, a szentmisét Cserháti József megyés püspök celebrálta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában