Új frakció alakult

2022.12.06. 10:09

A Mikulás is megjelent a pécsi közgyűlésen

A pécsi közgyűlésen sem maradhatott el a Mikulás, miközben elbúcsúztak a nyugdíjba vonuló aljegyzőtől és bejelentették, hogy egy új frakció is alakult.

B. M.

Késve kezdődött a pécsi közgyűlés, miután dr. Modrovits Sándor aljegyzőtől búcsút vettek, aki 42 évig teljesített szolgálatot a városházán. Emiatt a polgármesteri hivatal munkatársai is megjelentek a teremben, és Lovász István jegyző mondott beszédet az aljegyző tiszteletére, felidézve, hogy végigjárta a hivatali ranglétrát, több állami, önkormányzati kitüntetéssel ismerték el a szakmai munkáját, talpig becsületesnek bizonyult és jó volt vele dolgozni. 

Modrovits Sándor is megköszönte a méltató szavakat, aki azt mondta, hogy Lovász Istvánnal jó párost alkottak, és nagyon sok segítséget kapott a hivatal dolgozóitól. Ahogy fogalmazott, mindig is szerette a közigazgatást, miközben mások bírónak, ügyvédnek készültek. 

A közgyűlésen megjelent a Mikulás is, aki csokikat osztott a képviselőknek, Sík László Lajoshoz érve azt is megjegyezte, hogy mennyire hasonlít rá.

Tisztakezek Frakció néven alakult meg az a három főböl álló képviselőcsoport, amelynek Hencsei Zsolt, Bognár Szilvia és Topán László lettek a tajgai, ők 2019-ben még a baloldali koalíció tagjai voltak. 

Cikkünk frissült (10.35)

Rengeteg kemény kérdést kapott az MSZP-DK-Jobbik-Momentum-LMP városvezetés és Péterffy Attila polgármester, amire ebédszünet után kellene válaszolnia a városvezetőnek, azonban jellemzően nem tud, vagy nem akar válaszolni, hanem kéthetes határidőt kér. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető interpellációjában azt feszegette, mi az oka annak, hogy az önkormányzati sajtósok pártközleményeket küldözgetnek ki, miközben nekik nem ez lenne a feladatuk. Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője azt kérdezte, hogy mi a valódi énje a polgármesternek, mit ért advent alatt, mert nem először provokálják a keresztény pécsieket. Berényi Zoltán (ÖPE) képviselő a vasasi bányászotthon felől érdeklődött, hogy mi alapján hozza meg a döntéseit Péterffy, majd pedig azt feszegette, hogy a polgármester momentumos innovációs biztosa, Nemes Balázs hogyan használhatta fel politikai célokra a képviselők telefonszámát. 

- Hova tűnt Török Ottó sportbiztos, aki 1,1 millió forintos fizetésért még a saját beszámolójáról szóló bizottsági ülésen sem jelent meg? - kérdezte Berényi, aki megjegyezte, hogy az előző közgyűlés is félbeszakadt a közelmúltban, de a népjóléti bizottság sem volt határozatképes, mert a városvezető koalíció négy tagjából csupán egy jelent meg. A gazdasági főosztály kapcsán pedig annak munkájáról, az ott dolgozóknak kifizetett bérekről kért részletes beszámolót. 

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő 12 kérdést nyújtott be: Péterffy mikor kérdezi meg a pécsieket arról, hogy szeretnék-e, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetői 41 millió forint jutalmat osszanak szét egymás között vagy ezt a pénzt szociális tűzifára, tűzijátékra költsék? Mikor kérdezik meg a pécsieket arról, hogy a polgármesternek prémiumkategóriás autóra van-e szüksége vagy szilveszteri tűzijátékra, vagy tűzifára? Mikor kérdezik meg a pécsieket arról, hogy egy bizonyos ügyvédi körnek újra több milliós megbízásokat adjanak-e vagy pedig tűzifára, tűzijátékra költsék ezt a pénzt?

Feltette: kap-e külföldről pénzt Péterffy Attila, amiből finanszírozta a 2019-es kampányát, vajon ő is a dollárbaloldal része? Megkérdezte azt is, hogy Péterffy kitöltötte-e a nemzeti konzultációt és egyetért-e a brüsszeli szankciókkal?

Dr. Kamarás Péter KDNP-s képviselő öt kérdést tett fel szintén tűzifa kontra tűzijáték ügyben: milyen összeget tettek félre tűzijátékra és tűzifára?
Miért nem kérdezik meg a pécsieket a bőrklinika és a Mandulás Kemping ügyében? Tavaly mennyi szociális tűzifát osztottak ki?  

Cikkünk frissült (11.45)

A jobboldal szerint totálisan alkalmatlan a városvezetés

A költségvetésről is tárgyaltak, amelyről korábban ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen: KLIKK

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető  újra elmondta, hogy végre a pécsieket szolgálják, ne pedig az őket szponzoráló baloldali holdudvart szolgálják ki. Kővári János szerint céltalan és kilátástalan a költségvetés tervezése, miközben mindig a kormányra mutogatnak, holott 14 milliárdos állami támogatást kaptak. 

- Ez kiugrási pont lehetne, a gazdasági ügyekre 300 milliót költenek, 20 milliót költöttek civil szervezetek támogatására, nemrég viszont a szocialista házi közvéleménykutatónak 17 milliós megbízást adtak - mondta Kővári János az ÖPE-KDNP frakcióvezetője. 

Ruzsa Csaba alpolgármester  szerint jóval többet kapnak a civilek és a gazdasági ügyekre is többet költenek, de a számokat nem részletezte. Csaba István MSZP-s képviselő a Volvo buszok beszerzéséről és a 10 milliárd forintos visszatérítendő támogatásról, hitelről beszélt az előző városvezetéssel kapcsolatosan, és az MSZP-DK-s igényeket végletekig kiszolgáló városi propagandát is dicsérte.

Barkóczi Csaba  (Fidesz) szerint lenne önereje a városnak, ha nem kamu közvéleménykutatásokra költenének 17 milliót, nem 100 millió forintot adnának ügyvédi köröknek, nem osztottak volna ki jutalmakat és prémiumokat, van, ahol 41 milliót, máshol 60 milliót adtak a vezetőknek és nem kellene hitelt felvenni, ismét eladósodott Pécs, hiszen 9,5 milliárd forintnyi EIB-hitelt vettek fel. 

Ruzsa Csaba szerint Barkóczi Csaba hazudik, Barkóczi viszont azonnal visszakérdezett, hogy igaz-e, hogy annyi pénzt költöttek prémiumokra, ügyvédekre, mint ahogy mondta? Erre viszont már nem érkezett válasz. 

Siposné Bikali Éva DK-s képviselő egyébként hangosan felnevetett, amikor azt mondták, hogy 9,5 milliárd forint hitelt vett fel a baloldal. 

Csizmadia Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az előző városvezetés idején több tízmilliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre, a baloldal három és fél éve után ott tartanak, hogy bezártak egy óvodát és hoztak egy óriáskereket. Ötven projekttel adták át a várost, több fontos projektet viszont lefújtak, ezért itt lenne az ideje a kioktatást, a pökhendiséget félretenni, bár a stílus maga az ember és a városvezetést minősíti. 

- Totális alkalmatlanságukat mutatja, hogy még azt sem merik felvállalni, hogy tűzifára vagy tűzijátékra költsenek, ezt is a városlakóknak kell eldönteniük - mondta Csizmadia.

Péterffy szerint viszont "nagyon jól végzik a munkájukat", és mindez számára dicséret.

– Ha ennyit vagdalkoznak, akkor ez számunkra dicséret - mondta a város első embere.  

Az MSZP-s Sík László Lajos egy ponton  aztán megjegyezte, hogy szerinte visszataszító az, hogy a cégvezetők bérével  és jutalmával foglalkozik a városházi ellenzék. 

Újabb építési tilalmat vezetnek be

A Makár-hegy déli oldalán a Középmakár dűlőben építési tilalmat vezetnek be, mert az építkezések miatt tönkrement a dűlőút, ezért a támfalat meg kell erősíteni - elvileg eddig tart a tilalom is. 

Kővári János (ÖPE-KNDP) frakcióvezető szerint a Pécsi Építési Szabályzatot egységesen kellene módosítani, mert ez a probléma már általános a Mecsekoldalon. Az MSZP-s Sík László Lajos, a városfejlesztési bizottság elnöke erre nyitott volt. 

Péterffy Attila sokadjára dicséri meg magát

Péterffy Attila ma már többször is megdicsérte saját magát és a közgyűlés munkáját, Barkóczi Csaba meg is jegyezte, hogy az öndicséret nagyon fontos, nem is szabad másra bízni. 

Péterffy egyébként letagadta, hogy P. Horváth Tamás, az MSZP-DK-s közösséget erősítő képviselő arról értekezett volna egy videós anyagban, hogy le kellene szerelni a klímákat a Tettyén városképi okokból, holott erről maga a képviselő beszélt egy videós anyagban. 

A téma annak kapcsán merült fel, hogy az önkormányzat egy arculati kézikönyv elkészítésének társadalmi egyeztetéséről dönt. Kővári azt kérte, hogy a pécsieket tájékoztassák a napelemek és klímák kihelyezésének szabályairól, hogy ne legyenek félreértések és tisztában legyenek a szabályokkal. 

Cikkünk frissült (13.10)

Visszamennek oda, ahonnan néhány hónapja kiléptek 

Mint megírtuk, néhány hónappal azt követően, hogy rendkívüli közgyűlés összehívásával kilépett a pécsi önkormányzat a Pécsi Agglomerációs Kistérségi Társulásból, most inkább mégiscsak visszatérnének oda. A szocialista-DK-s igényeket kiszolgáló önkormányzati lap a kilépésről szóló írásában azzal riogatott, hogy „nem akart Pécs milliárdokat bukni", ezért hozták meg ezt a döntést, mindezt pedig Nyőgéri Lajos, MSZP-s alpolgármester állításaira alapozták. Csakhogy a nemzeti oldal már akkor hangsúlyozta, hogy erről szó sincs, nem fog a város milliárdos normatív támogatást bukni csak azért, mert néhány kisebb önkormányzat nem szolgáltat adatot a kormányzatnak. Ezt később meg is erősítette a Pénzügyminisztérium. 
Az MSZP-s alpolgármester Nyőgéri Lajos most már azt mondta, hogy a társulási ülésen komolyan veszik a munkát, legutóbb a tagönkormányzatok kétharmada is ott volt, és szerinte nem meglepő a visszatérés, mert minden önkormányzatnak előnyös a társulás. 
Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint a megmagyarázhatatlant igyekeznek megmagyarázni a baloldaliak, magára hagytak 41 települést, mert a paranoiás gondolkodásuk miatt mindenkiben az ellenségüket látják. 

– Csak az önök fejében létezik ez az üldözés, Pécs elbukott volna 100 millió forintnyi támogatást, valamit azt az elnyert több száz millió forintot, amit  bölcsődeépítésre kapott a társulás. Nehezen, de sikerült a normalitás irányába visszatalálni, minimális józan ítélőképességgel ezt az előterjesztést meg kell szavazni - mondta. 

Péterffy Attila polgármester szerint ők gondos gazdák voltak, kockázat merült fel és lépniük kellett. Ezt követően újra a kormányt kezdte el hibáztatni, és kijelentette, hogy az önkormányzat nem hibázott, szó nincs tévedésről. 

Pfeffer József, a társulás elnöke megemlítette, hogy amennyiben a város feltételeket szab, nem pedig egyezséget kínál, akkor a társulás tagjai mondhatják: nem fogadják el a feltételeket. 

Mindezt Ruzsa Csaba kijelentésére reagálva mondta el, megjegyezve még, hogy összesen 5 határozatképtelen ülésük volt 6 év alatt. 

Pfeffer végül megköszönte, hogy a visszatérésről szóló megállapodástervezet elkészült, amelyet végül a közgyűlés egyhangúlag fogadott el. 

Frissítés (16:50)

Állatfarmot kapott a gágogós beszólása után Péterffy

A nemzeti oldal képviselői George Orwell Állatfarm című regényét adták át Péterffy Attila pécsi polgármesternek a közgyűlés idején tapasztalható viselkedése folyományaként. Az előzményről annyit, hogy kifogásolható stílust használva Péterffy mikrofonon kívül ugyan, de jól érthetően azt üzente az egyik képviselőnek délelőtt, hogy "Ne gágogjon!".

Egyébként a mű egyik sokat idézett mondata az, hogy "minden állat egyenlő, de néhány állat egyenlőbb a többinél".

Frissítés (16:53)

Péterffy szerint "hiteles és objektív" a "kommunikációjuk"

Az ebédszünet után érkeztek az interpellációk. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint rendre azt tapasztalják, hogy az önkormányzat sajtóosztálya pártpolitikai közleményeket küld ki, de nem ezért kapják a fizetésüket. Péterffytől azt kérdezte, hogy ez ügyben milyen intézkedéseket tesz, hogy ezt a visszásságot megszüntesse?

Péterffy Attila azt válaszolta, hogy "a pécsiek közössége érdekében végzik a munkájukat hiteles és objektív módon", pártpropaganda helyett "hiteles" tájékoztatást adnak - hangsúlyozta újra.

(Egyébként a sajtómunkások egyike egy MSZP-s lap volt főszerkesztője, másik pedig az RTL Klub egykori tudósítója, Péterffy volt hőerőműves munkatársa. )

Csizmadia erre úgy reagált, hogy pártnyilatkozatokat a pártállamban küldözgettek városházáról, pártoknak a pártokon keresztül kell kommunikálniuk. Szerinte ezek a "sajtómunkásoknak" annak a politikai formációnak az álláspontját képviselik, akiktől már a feláll a pécsiek hátán a szőr és minősíthetetlen gyalázkodást végeznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában