Az adventi koszorú a karácsonyi felkészülést szimbolizálja

2022.12.04. 17:44

A nagy eseményekre készülni kell

Idén november 27-én, vasárnap vette kezdetét az advent, ami a karácsonyra való felkészülés időszaka. Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. 

– A keresztény- és minden emberi közösség közös tapasztalata, hogy a nagy eseményekre készülni kell. Így az ókorban az uralkodó érkezését már hetekkel az esemény előtt hírmondó adta tudtul, hogy a helyiek rendbe tehessék az utakat, a házakat. Ilyen esemény az advent is: amikor a Királyok Királyának érkezését várjuk, akkor nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni - emelte ki a Pécsi Egyházmegye által közreadott adventi üzenetében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. 

A karácsonyra való felkészülés szimbóluma napjainkban az adventi koszorú, amelyen a négy gyertya ennek az időszaknak a négy vasárnapjára utal. Három gyertya színe lila, ami a bűnbánat színe, egy pedig rózsaszín: ezek együttesen szimbolikusan azt jelzik, hogy a bűnbánati időszak harmadik vasárnapján van okunk az örvendezésre is, mert az Úrjövet már közel van.
– A keresztény ember számára az adventi időszak, ami egyben az esztendő utolsó hónapja is, nem az egész éves elmaradás behozatalát, önmagunk utolérését jelenti, hanem sokkal inkább azt, hogy felkészüljünk egy találkozásra, megtisztítjuk lelkünket az érkező Isten befogadására. Ezekben a hetekben megpróbálunk a lényegre figyelni, a lelkünket előtérbe helyezni és a felfokozott mindennapjaink hajszolt életviteléből a tempót visszavenni - fogalmaz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia üzenetében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!