Lehetett volna más utat választani

2022.12.13. 10:28

A pécsi önkormányzat megemelte a térítési díjakat

Amint visszakerült a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulásba a pécsi önkormányzat, rögtön díjemelésről határoztak, mondván a társulás is ezt akarja. A nemzeti oldal szerint viszont lehetett volna más utat választani, főként a székhelytelepülés számára, amely nyugdíjasok térítési díjainak emelése mellett a másik oldalon milliós megbízásokat ad baráti, MSZP-közeli ügyvédeknek.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Az önkormányzat a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás székhelytelepüléseként döntött arról, hogy a Pécs és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Gyermekjóléti Alapellátási Központ (PKSZAK) és Családi Bölcsőde Hálózat és az Integrált Nappali Szociális Intézmény (INSZI) térítési díjait megemeli. A PKSZAK esetében az időskorúak és demens személyeknél az intézményi térítési díj napi 650 forintról 1000 forintra nő, az INSZI esetében az étkeztetés térítési díja bruttó 515 forintról 780-ra emelkedett. 

Pfeffer József, a társulási tanács elnöke azt mondta, hogy a rendeletmódosítási tervezetbe az intézményvezetők jelzéseit is belefoglalták. A térítési díjak esetében pedig még mindig van lehetőség arra, hogy rászorultság alapján állapítsák, mérsékeljék, vagy méltányosság alapján csökkentsék. Az intézményvezetők igyekeztek a kategóriákat úgy bővíteni, hogy minél árnyaltabban lehessen ezt meghatározni, ennek köszönhetően a jövedelemtől függően például családi bölcsődék esetében van, ahol 50 forinttal, másutt viszont 500 forinttal emelkednek a térítési díjak. 

Nyőgéri Lajos, Pécs MSZP-s alpolgármestere azzal vezette fel a témát, hogy a társulás által tartott ülésen a tagönkormányzatok hozták meg azt a döntést, hogy három területen „változtatnák meg” a térítési díjakat, de az ezzel kapcsolatos rendeletalkotási joggal csak a gesztor önkormányzat – Pécs – élhet, szerinte ezért csak technikai jellegű részükről a döntés. 


Barkóczi Csaba fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az étkeztetés napi térítési díja a Felsőbalokány utcai nyugdíjasotthonban Péterffy Attiláék döntése nyomán 51 százalékkal emelkedik. Ugyanakkor a döntés napján jelentette be azt is a polgármester, hogy Bodnár Imre ügyvéd újabb négymillió forintos megbízást kapott 400 órára, ami óránkénti 10 ezer forintos díjazást jelent. Barkóczi úgy számolt, hogy az „átvilágításokat” immár három éve folytató ügyvédnek fizetett egyórai díjból a Felsőbalokány utcai nyugdíjasház 13 lakójának napi étkezését lehetne biztosítani, egy teljes napi munkadíjából pedig 104-en lakhatnának jól. 

A nemzeti oldal egyébként azért sem támogatta a díjemelést, mert úgy vélekednek a képviselőik, hogy hiába emelkedtek meg az alapanyagárak, a jelenlegi helyzetben nem a lakosságra kellene ezt átterhelni, ráadásul Pécs esetében ez nem is jelentett volna akkora tételt, ami problémát okozott volna, főként abban az összevetésben, hogy idén hárommilliárddal több állami, működési támogatás érkezett a város kasszájába. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!