Türelem és körültekintés

2022.12.05. 12:22

Advent idején is figyeljünk egymásra a közösségi közlekedésben!

Közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési céllal állította össze közleményét a Tüke Busz Zrt., amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy advent idején is figyeljünk egymásra a közösségi közlekedésben.

bama.hu

Fotó: VAKS-Stock Agency

Közlekedjünk akár gyalogosan, autóval vagy a közösségi közlekedés járművein, a mind később világosodó és korábban sötétedő napok fokozott óvatosságra, figyelemre intenek bennünket a forgalomban. Advent idején nagyobb gyalogos és járműforgalommal találkozunk a városban, így több türelemre és elővigyázatosságra van szükség a közösségi közlekedésben is - olvasható a közleményben. A Tüke Busz Zrt. arra kéri utasait és minden közlekedőt, hogy legyenek partnerei - különösen az elkövetkező hetekben - a közlekedési szabályok betartásával, és néhány egyszerű, praktikus tanács megfogadásával a balesetveszélyes helyzetek megelőzésében.

Az autóbuszról való leszállást követően ne haladjunk át az álló autóbusz előtt vagy mögött az úttesten, mert a jármű takarásából az úttesten átmenni rendkívül balesetveszélyes! A korán sötétedő, szürke, ködös napokban a látási viszonyok is korlátozottabbak, így fokozottan figyeljünk arra, hogy amennyiben az úton ez biztosított, a kijelölt gyalogátkelőhelyeken menjünk át az úttesten!

Gyalogosként és az autóbuszon utazva is eltereli a figyelmünket a telefon és a fejhallgató is. Különösen a téli időszakban nagyon fontos, hogy a környezetünkben keletkező zajok közlekedésünk során sok lényeges információt adhatnak számunkra, ezért érdemes figyelnünk ezekre!

Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk az autóbuszon, és minden esetben használjuk a kapaszkodókat!

Segítsük utastársainkat azzal, hogy a csomagokat, hátizsákokat, iskolatáskákat vagy a poggyászokat ne a mellettünk lévő ülésre tegyük utazásunk ideje alatt, így az üléseken mások is kényelmesebben és biztonságosabban tudnak utazni.

Az utazási feltételek betartásával a karácsonyfának szánt fenyőfát is hazavihetjük az autóbuszon, ügyeljünk azonban arra, a fenyőfát összekötve/csomagolva szállítsuk a járműveken.

Utazásunk során segítsük a kismamákat, a mozgásukban korlátozott, akadályoztatott utastársainkat. Kiemelten figyeljünk a kisgyermekkel utazókra, az idősebb utasokra, igyekezzünk segíteni a fel és leszállásukban, ülőhelyünket adjuk át részükre!

A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe. Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmeztetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!