Vár a határtalan Adria!

2022.12.09. 14:17

Autópályán, ellenőrzés nélkül utazhatunk a tengerig

A határtól Eszék felé már most autópályán, januártól pedig ellenőrzés nélkül utazhatunk, és euróval fizethetünk Horvátországban is.

Sz. Zs.

A pandémia előtti csúcsidőszakban, 2019-ben 664 ezer magyar turista 3,3 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban, ám az idén csaknem megdőlt a rekord, hiszen már novemberben 596 ezer látogatóig és 3 millió 44 ezer éjszakáig jutottak déli szomszédunknál honfitársaink. 

Mindezt a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából tartott pénteki pécsi sajtótájékoztatón tudhattuk meg Ivana Herceg budapesti képviselet-igazgatótól, a Drago Horvat pécsi horvát főkonzul köszöntője után megtartott prezentációjából.  
Amint kiderült, a magyar turisták közel harmada választja a Kvarner-vidéket nyaralása színhelyéül, Crikvenica, Abbázia (Opatija), Rab és Krk a leglátogatottabb úti célok között szerepel – utóbbi, azaz Észak-Dalmácia a baranyai turisták legnépszerűbb célpontjának is számít. 

Nem győzték hangsúlyozni, hogy Horvátország számára mennyire fontosak a magyar vendégek, Magyarország ugyanis a legtöbb turistát és vendégéjszakát adó küldőpiacok top 10-es listájának állandó szereplője.

 A magyar turisták „rendkívül lojális vendégek”, de Horvátország arra is törekszik, hogy minél több fiatal magyar turista a szárazföldi területeket is ismerje meg az év egészében. 

Számunkra jó hír, hogy Horvátország január elsején belép az eurózónába, illetve küszöbön áll a schengeni csatlakozása is, így ekkortól az Európai Unión belül korábban megszokott szabadsággal léphetjük át ezt a határt is. Bár az árakat már szeptember óta euróban számolják déli szomszédunkban, a jelenlegi fizetőeszközt, a kunát csak január 15-én váltja fel véglegesen az euró. A január 1–15. közötti kéthetes átmeneti időszakban pedig mindkét fizetőeszközt elfogadják majd a boltokban.

Szemből már megérkezett a határra a sztráda 
December 2-án átadták a forgalomnak  a horvát A5-ös autópálya Eszéktől a magyar határig tartó szakaszát. A 17,5 kilométer hosszú út a magyar oldalon Mohácstól a még építés alatt álló M6-os sztrádához csatlakozik majd, bekapcsolva ezzel Horvátország keleti részét az európai vérkeringésbe. 
Az Adriai-tengertől Bosznia-Hercegovinán át Budapestig tartó észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett 5c korridor horvátországi szakaszát 2005-ben kezdték építeni. A Belgrád–Zágráb autópályából kiágazó út 2009-ben érte el Eszéket, a gazdasági válság miatt viszont leállították a munkálatokat. A két sztrádát a magyar szakasz elkészültével, 2024 első felében kötik össze. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában