Csak remélve élhetünk túl

2022.12.31. 10:27

Bagdy Emőke: a létbizonytalanságon a tervek és az értékek segíthetnek át

Bagdy Emőkével egy pécsi előadása után beszélgettünk az elmúlt években felerősödő bizonytalanságról, amely a világban tapasztalható. A neves pszichoterapeuta elmondta, mi segítheti át az embereket a sokszorosan nehéz helyzeteken.

Mohay Réka

Képünk archív fotó

Fotó: Penovác Károly

– Mindannyiunk életében a biztonságvesztés most a legfőbb sérelem – mondta Bagdy Emőke. A biztonság alapvető szükséglet, megingása már önmagában krízist okoz, s kisugárzik az élet minden szintjére: testi, lelki, kapcsolati és spirituális területekre. 

– Az ezredforduló óta egyik krízisből lépünk át a másikba – állapította meg. A krízisek súlyosságát az mutatja meg, életfenyegetőek-e. 

– Jelenleg két ilyen is megfigyelhető, a Covid-járvány még nem ért véget, s nemrég óriási pusztítást végzett. A másik a háború, amely folyamatos félelmet és rossz stresszt okoz. Ilyen esetekben nem az a talpon maradási stratégia, mint a kisebb krízisekben. Most az a kérdés, hogy védjük meg az életünket? Így a túléléspszichológia szolgáltat információkat – magyarázta. 

– A nagy túlélőket vizsgálva azt látjuk, egyetlenegy emberi képességnek kell csúcsfokon működnie, amely ugyanakkor nem tartozik a tudományosan jól ellenőrizhető tényezők körébe: ez a hit, ami nem egyenlő a vallással – mondta Bagdy Emőke. Inkább az abba vetett meggyőződést jelenti, hogy képesek vagyunk túljutni a nehézségeken. 

Majd visszakérdezett: 

Mit gondol, fog élni holnap? 

– Hát, remélem… – válaszoltam tűnődve. – Kimondta a kulcsszót: a hit és a remény összekapcsolódik! Viktor Frankl pszichiáter, aki túlélte a koncentrációs tábort, rávilágított, hogy a túlélésben az segít, ha védjük a meggyőződésünket, s folyamatosan ismételjük magunknak, „remélem, túlélem, remélem, elmúlik ez az időszak, remélem, kiszabadulok…”! 

– De csak akkor tudunk hinni és remélni, ha megvan az életünk értelme. Ha tudjuk, kiért és miért élünk, kelünk fel reggelente. Élünk a szeretteinkért, s élünk azért, hogy a kapott képességeinkkel, a szakmánkkal, hivatásunkkal adjunk a világnak – mondta, utalva ezzel a munka és a magánélet egyensúlyára, az élet két alapvető „összetevőjére”, amelyekkel megvetjük lábunkat a biztonság talaján, s ahol megtalálhatjuk a boldogságot. 

– Így kirajzolódik három, az ősi bölcsességekkel összecsengő szó: a hit, remény és a szeretet – fogalmazta meg Bagdy Emőke. 

Elmondta, komoly pszichológiai kutatások bizonyítják (Harvard, Michigan Egyetem, Kopp Mária vizsgálatai), hogy a tervezés óriási mértékben segíti a túlélést. A kutatások résztvevőivel tízéves élettervet írattak, s azt figyelték meg, azoknál, akik semmiképpen nem voltak hajlandóak ilyenben gondolkodni, sokkal nagyobb arányban fordultak elő olyan betegségek, mint a szív- és keringési betegségek, depresszió és addikció. – Az ember belehal az életébe, ha engedi! 

– Hiába nehéz tervezni a mai világban, szükséges. Barbara Fredrickson, a pozitív pszichológia kutatója megállapította, az ember értékek mentén tervez. Fontos felépíteni az értékek rangsorát az életünkben, ehhez kapcsolódnak a feladataink. Meg kell határoznunk, kiért, miért élek, mi számunkra a központi érték. E szerint kell berendezni az életünket úgy, hogy akármennyire is bizonytalanok vagyunk, ne engedjünk a bizonytalanság lehúzó erejének! Nem szabad feladni a reményt, folyton ott kell hogy duruzsoljon a fülünkben, mint egy szüntelenül csipogó, daloló madár, ahogyan Emily Dickinson angol költőnő is megfogalmazta. A dal pedig úgy szól: erős vagy, megcsinálod, ne add fel! Ez a túlélés alapja – összegzett Bagdy Emőke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!