Bama.hu podcast

2022.12.05. 20:02

Békét kért a Pécsi Mikulástól egy orosz kisgyermek

Számos levelet kapott idén is a gyermekektől, a világ minden tájáról, a Pécsi Mikulás, akivel szerkesztőségünkben beszélgettünk a napokban.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

– Szemfüles szülők, vagy gyerekek fedezték fel a címemet az interneten, mert különböző megszólítással (Pécsi Mikulás, Télapó, Santa Claus, Ded Moroz) érkeztek, és érkeznek levelek szerte a világból a postaládámba – mondta lapunknak a Pécsi Mikulás, aki egy levelet fel is olvasott nekünk, amiből most idézünk.

„Helló Kedves Mikulás. Nyolc éves vagyok, Oroszországban élek egy nagy városban. Van anyukám, apukám és egy nagy testvérem, akiket nagyon szeretek. Mikulás én tényleg azt akarom, hogy minden háború véget érjen, minden ember boldogan, békében éljen. Boldog Új Évet, Boldog Karácsonyt kívánok.” Mikor-e sorok végére ért a Mikulás, meghatódott, a könnyei is megjelentek. 

Mint megtudtuk, idén számos levél érkezett hozzá orosz gyerekektől, de Ukrajnából is. Mint mesélte a pécsi nagyszakállú, az egyik ukrán gyermek által írt leveléből egy hajtogatott darumadár esett ki, ami emlékeket idézett fel benne. Egy történetet mesélt el a második világháború végéről, mikor Hirosimára ledobták az amerikaiak az atombombát. Egy japán kislány leukémiás lett, és eldöntötte, hogy ezer darumadarat hajtogatott papírból, hisz a darumadár a Felkelő nap országában a hosszú élet szimbolizálja, és ha ez sikerült volna neki, a kislány hite szerint, meggyógyult volna.

A Pécsi Mikuláshoz sok levél érkezik a szomszédos országokból, azon kívül Németországból, de idén Andorrából is hozott egy nagy borítékot a postás. Egy másik megható történettel is gazdagodtunk. Jó pár évvel ezelőtt a Pécsi Mikulás kapott egy levelet, aminek a tartalmát máig nem tudja elfelejteni. A magyar kisgyermek arra kérte a Mikulást, hogy mivel neki mindene meg van, és semmire sincs szüksége, így csak egy nagy dolgot szeretne kérni tőle, hogy a szeretet nagymamája minél tovább legyen velük.

A Mikulás beszélt a balesetéről, a pécsi terveiről, és arról is, hogy idén meglátogatja az Ukrajnából Pécsre menekült családok gyermekeit, akinek egy külön ünnepséget tartanak a baranyai megyeszékhelyen. 

Nyáron Dániában találkoznak a Mikulások

Mint a Pécsi Mikulástól megtudtuk, volt Magyarországnak korábban hivatalos Mikulása, aki válaszolt a levelekre, ám több évvel ezelőtt ez a tisztség megszűnt. Mint megtudtuk, a Magyar Mikulást a posta szponzorálta, így lehetősége volt, hogy a világ minden tájáról érkező levelekre válaszoljon. A pécsi nagyszakállú mesélt lapunknak a nyári Mikulás Kongresszusról, amit Dániában tartanak minden évben, az oroszországi Mikulás Akadémiáról, ahol több napon keresztül a Mikulás hagyomány tudományos részét beszélik meg, külön kitérve a levélírásra, a kívánságok teljesítésére, a csodákra.  A Pécsi Mikulással készült beszélgetésünket hírportálunkon, a bama.hu oldalon hallgathatják meg olvasóink.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!