Múltidéző

2022.12.17. 17:42

Bulvár 1902-ből: életet mentettek a betörők egy korabeli újságcikk szerint

Az adóhivatal új elnevezése, az életmentő betörők, az iparoslegény és az isteni szikra – hírek 1902-ből, az Új Pécsi Újságból.

Zs. J.

A kép illusztráció

Fotó: Bonsales

Az adóhivatal új elnevezése

Akármilyen nevet adjanak is az adóhivatalnak, az iránt a magyar mindig ellenszenvvel viselkedik, mert a magyarnak egyik fő tulajdonsága, hogy nem szeret adót fizetni. Abból az alkalomból, hogy a vármegyék 1903. évi január elsejétől kezdve megszűnnek vagyont és pénzt kezelni, a törvény megszünteti a kir. adóhivatal elnevezést és helyette a magyar kir. állampénztár címmel látja el. 

És mint a lap megemlíti: inkább törölnék el az adót, akkor boldog lehetne a magyar.

Az iparoslegény és az isteni szikra

Ez a kettő úgy került össze, hogy egy becsületes magyar iparoslegény az isteni szikrától lángragyúlni érezte magasra törő színészi tehetségét, így különös dologra határozta el magát. Szerencséjét hivatalos beadványban közölte a város tanácsával, melynek nemeslelkűségére apellálva, azért folyamodott tisztelettel, hogy küldje őt fel az Országos Színiakadémiára, mert lángoló tehetsége kitört, és már az eget veri. A tanács elutasította a nemes fiatalember kérését azzal, hogy ily nemű isteni szikra ápolására nincs pénze. Az iparossegédet Kerekes Lajosnak hívták. 

Várjon, mi lesz az isteni szikrával? –tette fel a kérdést az újság.

Életmentő betörők

Furcsának elég furcsa, de tényleg így van. Bodolyán a Szalagyák házaspárt, önkéntelenül is betörők mentették meg az haláltól. Ugyanis Szalagyák György nyugalmazott bányatiszt lefekvés előtt meghagyta a cselédjének, hogy zárja el a kemencén levő szelepet, hadd maradjon a meleg a szobában. A leány azonban a kemence csövén alkalmazott szelepet csukta le, így a széngáz az öreg házaspár szobájába áramlott. Éjjel betörők hatoltak a lakásba, akik a cselédleányt megkötözték, ágyneműt dobtak a fejére, azután összeszedték az elvihető tárgyakat, majd az öregek szobájába nyitottak. A kiömlő széngáz azonban elriasztotta őket és az ajtót nyitva felejtették. Az esetet reggel egy asszony vette észre, aki az alélt Szalagyáékhoz orvost hívott. A csendőrség már el is fogta az életmentő betörőket, Simon Andrást és Boros Bálintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában