Összehasonlítás

2022.12.18. 20:20

Egy negyvenszer kisebb város is sokkal többet ad ki tűzifára mint Pécs

A pécsi önkormányzat több tízmillióba kerülő médiaközpontja nem árult el részleteket arról, hogy kivel, vagy kikkel kötnek szerződést arra a néhány millióra, amit tűzijáték helyett tűzifára költ a pécsi önkormányzat. Arányaiban egy baranyai kisvárosban is sokkal többet áldoznak ilyen célra.

B. M.

Miután az egyelőre csak az elképzelés szintjén létező akvaparkos látványtervekre 43 milliót, a Lánc utcai tömb elméletben létező átalakítási tanulmányára 100 milliót, polgármesteri luxusautóra és az MSZP-közeli „átvilágító” ügyvédcsoportra több tízmilliót költ a baloldali önkormányzat, többekben is felmerült a kérdés: miért döntött úgy a pécsi önkormányzat, hogy propaganda álkérdést tesz fel arról, hogy tűzijátékra vagy tűzifára költsenek-e?

Belefért volna a tűzifa és a tűzijáték is

Olvasóink szerint ugyanis az év végi, ünnepi alkalomra fordítandó 3,5 milliót is elő lehetett volna teremteni ilyen kiadások mellett, sőt ha sokallta a baloldal a pécsiek szilveszteri szórakozására szánt összeget, akkor szerényebben is megtarthatták volna. Felmerült azonban, hogy valójában nem is volt szerződésük tűzijátékra, ezért dönthettek arról, hogy egy ilyen kommunikációs trükkel leplezik a bakit.

Szerkesztőségünk éppen ezért megkérdezte a Péterffy Attila pécsi polgármester vezette önkormányzatot, hogy az állítólagosan bekért tűzijáték-árajánlatokat nyilvánosságra hozzák-e, illetve mi a véleményük arról, hogy mivel a 2019-es tűzijáték is mindössze 900 ezer forintba került, ennek tükrében lehetett volna-e egy szerényebb tűzijátékot megszervezni? Arra is vártuk volna válaszukat, hogy miért nem a jelenleg egyáltalán nem fontos területekről vesznek el forrást, illetve mi az oka annak, hogy ilyen nehéz helyzetben csak a tűzijátékra szánt összeggel emelik meg a szociálistűzifa-keretet?

Propagandára elmegy több mint 100 millió

Megkérdeztük, hogy hány köbméter fát vesznek ebből a pénzből, kivel kötnek szerződést a 3,5 millió forintnyi tűzifa leszállítására, nyilvánosságra hozzák-e ezt a szerződést, azonban egyetlen kérdésre sem válaszoltak. Annak ellenére, hogy a városházi propagandára, sajtóra is 100 milliós nagyságrendben költenek a városházán.
Annyit lehet tudni, hogy állítólag tavaly 210 pécsi család kapott egyenként másfél köbméter tűzifát a város önkormányzatának szociális keretéből. Idén már bővítették ezt a keretet, és azt tervezték, hogy 250 családot látnak el tűzrevalóval egy bővített, 10,5 millió forintos keretből, idén pedig a tűzijátékkal együtt 13,5 millió forintosra növelt keretből immár mintegy 300 pécsi családot juttathatnak tűzifához a leghidegebb hónapokban – állították közleményükben. Tehát ezek alapján egy családnak idén 45 ezer forintnyi tüzelő juthat a keretből, ami valóban 1,5 köbméter fa árának felel meg.

Sásdon 220 köbméter tűzifát osztanak szét 

Összehasonlításképpen a Pécsnél 40-szer kisebb Sásdon idén legalább 220 köbméternyi szociális célú tűzifát oszthatnak szét az októberi közlésük szerint, igaz, ott egy pályázatnak köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!