Gyűjtenek, védenek

2022.12.03. 16:58

Élen járnak a zöld gondolkodás népszerűsítésében a Pécsi Tudományegyetemen

A Zöld Egyetem program 2016 óta van jelen a Pécsi Tudományegyetem életében – Decsi István, a felsőoktatási intézmény kancellárjának elmondása alapján már a projekt kezdetekor pozitív fogadtatásban részesült.

Czeczon Enikő

Fotó: KISS ANNAMARIE

Az egyetem az elmúlt évek alatt számos kezdeményezést valósított meg a hulladékgazdálkodás terén – elég csak a PTE PET-palackmentesítés vagy a Passzold vissza, tesó! mobiltelefon-gyűjtés akciókra gondolnunk. Az előbbi programmal sikerült megszüntetniük a PET-palackos italok beszerzését az egyetemen, helyettük hálózati vízadagolókat, valamint víztöltő állomásokat helyeztek ki. Utóbbi kampány a használt mobiltelefonok és tartozékok gyűjtésére fókuszált, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és Védegylet közösen hirdetett meg. 

A Pécsi Tudományegyetem ezekhez a projektekhez kapcsolódva jelentős előrelépést tett a keletkezett hulladékok mennyiségének csökkentésének területén. 
Ezekhez a kampányokhoz novemberben egy újabb csatlakozott, amely a lakosság körében keletkezett és felgyülemlett sütőolaj és sütőzsiradék begyűjtésére fókuszál. Decsi István elmondta, hogy ehhez az akcióhoz, ami a CseppetSem! nevet viseli a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként a Pécsi Tudományegyetem csatlakozott. A projektet egyébként a Biotrans Kft.-vel együtt valósították meg. 

A kihelyezett sütőolajgyűjtő tartályok korszerűek, zárhatóak, online telítettségmérővel ellátottak és éjjel-nappal elérhetőek a lakosság számára. És attól sem kell félni, hogy egy nagyobb vihar hatására felborulnak és a benne tárolt, környezetre káros sütőolaj kiömlik, hiszen ütés­álló és oszlopokkal van rögzítve a talajhoz. A helyszínek nagy része a lakosság számára is elérhetők. 
Az edények elhelyezkedéséről, elérhetőségéről a Zöld Egyetem weboldalán lehet tájékozódni. 
 

Egy tonna sütőolaj már nagyon rövid idő alatt összegyűlt

A projekt sikerességét bizonyítja, hogy rövid idő alatt már egy tonna használt sütőolajat sikerült összegyűjteni. Az együttműködő partner minden egy kiló olajért 25 forintot fizet. A befolyt összeget a Pécsi Tudományegyetem a zöld gondolkodásmódot hirdető és népszerűsítő programokba fogja befektetni, hiszen érdekük, hogy továbbadják ezt a szemléletmódot. 
Az egyetem kancellárja elmondta, hogy a környezettudatosság jegyében szervezett akciók és események hozzájárultak ahhoz, hogy a UI GreenMetric World University Rankings nemzetközi megmérettetésen, a zöld egyetemek rangsorában 956 egyetem közül a Pécsi Tudományegyetem 42. helyezést ért el, a magyar egyetemek között a legjobbnak bizonyul. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!