Mi lehet a megoldás?

2022.12.28. 17:21

Folytatódik a vita: a nyitott kukák miatt egyre több a varjú

Nemrégiben jelentek meg lapunkban a téli madáretetésre vonatkozó tudnivalók, amely kapcsán olvasói levél is érkezett. A levélíró azt hangsúlyozta, nem bánná, ha a madáretetés mellett a varjak számát sikerülne csökkenteni a városban.

M. R.

Fotó: Bús Csaba

A megyeszékhelyen évek óta tartó szélmalomharcot figyelhetünk meg a varjak ellen. Idén az év elején a Biokom NKft. közleményt jelentetett meg arról, hogy a vetési varjak szennyezik a pécsi közterületeket, ennek okán számos fészket eltávolítottak februárban. Ez azonban nem hozta el a kívánt eredményt. Tavasszal, amint arról lapunk is hírt adott, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több új kolóniát regisztrált áprilisban, a felmérésük szerint Kertvárosban és Uránvárosban 8 kisebb kolónia szűnt meg, de 18 új alakult ki.

– Egy hét se telik el a városüzemeltetés beavatkozását követően, és máris ott vannak újra a fákon a fészkek – emelte ki olvasónk a napokban közzétett levelében.

Egy kommentelő azonban a városlakók felelősségét hangsúlyozta a kérdést illetően – Mi vettük el az élőhelyüket és mi hagyjuk nyitva a kukákat! – válaszolt.

A varjakkal kapcsolatban Bank Lászlót, az MME baranyai csoportjának pécsi irodavezetőjét is megkérdeztük. 

– A varjak nagymennyiségű rovartáplálékot is fogyasztanak a zöld területekről, nem csak a városi hulladékot eszik meg – emelte ki a szakértő. A rovarok eltüntetése a tavaszi időszakban a mezőgazdaságban kiemelten hasznos, a gyümölcsösökben akár egy permetezés is megspórolható a rovarevő madarak segítségével.

– A legnagyobb probléma, hogy a kukák tetejét az emberek nyitva hagyják, a városban a is sok a hulladék. Az egyetlen megoldás a zárt rendszerű hulladéklerakó rendszer lenne – hangsúlyozta Bank László.

A problémában tehát mi, városlakók is – az ornitológiai hasonlatoknál maradva–, nagyban ludasak vagyunk, hiszen ahol elérhető a zárt szemétgyűjtés, ott is gyakorta landol a tároló mellett a hulladék. Ahogyan a szakértő is rávilágított, ha nem lenne annyi élelmiszerhulladék szerte az utcákon, lakóterületeken, a varjak nem tudnának hozzáférni, így a probléma nagymértékben javulna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!