Igazi közösségi téret varázsoltak

2022.12.31. 07:00

Folytatódnak a bevált Hurcibabás programok

Aktívan telt a pécsi Hurcibaba klub idei éve, hiszen számos anyuka vett részt babájával a programokon, emellett valamennyien elsajátították a helyes hordozás technikáját, tornázhattak, mozoghattak és ismerkedhettek a klub rendezvényein.

Zsíros Krisztina

Szeptembertől új helyre, a Petőfi utca 45. szám alá költözött a pécsi Hurcibaba klub. Az új helyszín, a „Petőfi45” egy valódi közösségi tér lett, melynek rugója és szíve Petrich-De Blasio Anett (AnyaForma, torna) és dr. Bereczki- Barna Szilvia (Hurcibaba, babahordozás), akik együttműködve alakítják a bababarát programokat a családok számára.

 

A Petőfi45-ben találnak méltó helyszínre a Hurcibaba Egyesület állandó programjai: a kéthetente megrendezett babahordozó klubban az érdeklődő anyukák válaszokat kaphatnak a babahordozással, mosható pelenkázással kapcsolatos kérdéseikre, emellett babahordozó eszközöket, mosható pelenkákat is kölcsönözhetnek, kendőket akár egy hétre is. Heti rendszerességgel mondókázós játszó délelőttre várják a babás szülőket, ahol népművészeti csoportvezető irányításával hagyományos népi mondókákat, játékokat játszhatnak, utána pedig alkalom nyílik a szabad játékra, ismerkedésre és kötetlen beszélgetésre is. Gyakoriak a kézműves foglalkozások, amikor – az újrahasznosítás jegyében – az adott időszaknak megfelelő tárgyakat készíthetik el a látogatók. Végül ez a tér ad helyet és alkalmat arra is, hogy dr. Bereczki- Barna Szilvia hordozási tanácsadóval az érdeklődő anyukák és apukák a babahordozás minden csínját-bínját kitanulják.

A másik teremben egy magas színvonalú, jól felszerelt tornateremben az AnyaForma szolgáltatásaival Petrich-De Blasio Anett szakképzett edző várja a tornázni vágyó anyukákat és babákat. Itt a jelentkezők kismamatornán, szülés utáni hasizom regeneráló tréningen, kangatrainingen (hordozós torna) és különféle alakformáló tornákon is részt vehetnek.

 

– A Hurcibaba klubból Pécsen már gyerekek generációi nőttek ki az elmúlt 15 évben. Igyekeztünk az új helyszínen is minden igényt kielégíteni, amelyek az édesanyák és a babák kényelmét, valamint megfelelő környezetben történő információszerzést szolgálják. Az akadálymentes bejáraton át a látogatók először egy hangulatos helyiségbe érkeznek, ahol kényelmesen elhelyezkedhetnek a babahordozók és különféle hasznos kiegészítők közt. A legkisebbeket ezen kívül játékos polc, pelenkázó és szopizós kanapé is várja. Ezen kívül teakonyha, mosdó és öltöző helyiségek is rendelkezésre állnak – mondta dr. Bereczki- Barna Szilvia. A „Petőfi45-ben” a téli szünetet követően 2023. január 9-től várják a családokat. A programokról a Hurcibaba klub facebook oldalán lehet tájékozódni, illetve a helyszínen, a Petőfi45 kirakatára is kifüggesztik az aktuális havi programokat.

Az anyának és a babának is a legjobb megoldás

A babahordozásnak számos előnye van. Egyrészt a szülőnek ezzel mindkét két keze felszabadul, másrészt megoldást ad különböző hordozó nélkül megoldhatatlan helyzetekre. Bejuthatnak olyan helyekre, ahová babakocsival nem, az édesanya foglalkozhat a nagy tesóval, apával, vagy épp a háztartással anélkül, hogy babával való törődésben kompromisszumot kellene kötnie. A hordozásból persze a babák profitálnak a legtöbbet, hiszen a ringató, hintázó mozgások jótékonyan hatnak az idegrendszerük fejlődésére, melyek nagyban befolyásolják a harmonikus mozgás – beszéd- és képességfejlődésüket, ezzel pedig megelőzhetőek a későbbi tanulási nehézségek is. Nem mindegy azonban, hogy a baba milyen testhelyzetben pihen a hátunkon, vagy a mellkasunkon, ehhez nyújtanak segítséget a hordozási tanácsadók a különböző baba-mama klubokban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában