Türelem, akaraterő és motiváció vezet sikerre

2022.12.17. 12:45

Kitartást és elfogadást tanulnak a baranyai lakásotthon díjazott fiataljai az otthonaikban

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Idén második alkalommal osztott Kiválóság-díjakat a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a megye fiataljai számára. Az országosan működő hálózat Baranya megyei díjait a pécsi Civil Közösségek Házában adták át. A baranyai fiatalok igen jól szerepeltek: a Szent Ágota szolgáltatási területének 13 megyéjéből összesen 577 pályázat érkezett, megyénkből 75 diák kapott meghívást a pécsi ünnepségre.

A tavaly útjára indított kezdeményezés keretén belül azokat a nevelőszülőknél vagy lakásotthonban élő a felső tagozatos és középiskolás gyermekeket jutalmazzák, akik legalább 4-es tanulmányi átlaggal rendelkeznek.

Idén még több szorgalmas diák előtt nyitottak kaput. A Hősötös-díjra alsó tagozatos diákok és azok a fiatalok pályázhattak, akik a 2021-2022-es tanévben bármely típusú, alap- vagy középfokú oktatási, nevelési intézményben összegyűjtöttek legalább 100 darab 5-ös érdemjegyet, vagy annak megfelelő, e-naplóban, ellenőrzőben rögzített, tanári értékelést.  

A Kiválósági- és Hősötös- díjak legfőbb célja, hogy motiváljuk a családjukból kiemelt gyermekeket s így példát mutathassanak sorstársaiknak.    

A díjakat Szécsényi Sándor, a Dél-Dunántúli és Pest Megyei Területi Igazgatóság területi igazgatója és Szénássy Ágnes, a Baranya megyei nevelőszülői hálózat szakmai vezetője adja át kiválóságainknak.

Az ünnepség hangulatát színesítette a szolgáltató gondoskodásában nevelkedő tehetségek műsora. A fiatalok versekkel, illetve roma és modern tánccal mutatkoztak be az összegyűltek előtt.  

Vavika Richárd, kitűnő tanulmányi eredménnyel lett díjazott a szentlőrinci lakásotthonból. A fiatalember felkérést kapott, hogy a Szent Ágota szegedi központjában tartott díjátadón beszédet tartson.

– Azt üzenem a sorstársaimnak, hogy azok az értékek, amelyek segítenek, hogy ne a plázákban töltsék el az idejüket, az a türelem, az akaraterő és a motiváció. A most befektetett energia nem biztos, hogy azonnal fog megtérülni, de a jövőben lesz eredménye. Azt gondolom, ezek a tulajdonságok bennük is megvannak.

Richárd arra is kitért, hogy az otthon egyik nevelője is nagyban hozzájárult a sikeréhez, aki megtanította helyesen kezelni az érzéseit, valamint példát mutatott az egymás iránt tanúsítandó elfogadásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!