Egyedül nem megy

2022.12.05. 16:11

Költségvetés: hárommilliárddal adott többet a kormány Pécsnek

A pécsi városháza propagandája a kormánnyal szembeni folyamatos támadásról beszél, de a hivatalos városházi dokumentumokban is már olyan kitételek szerepelnek, hogy "elmaradt a kompenzáció a tervezettől", addig bevallottan is 3,1 milliárddal kapott többet a város.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

"A jóváhagyott állami kompenzáció elmaradt a tervezettől, ezért az önkormányzat bevételei csökkentése mellett a kiadások is csökkentésre kerültek"  – így hangzik Péterffy Attila pécsi polgármester által jegyzett, a költségvetés módosításáról szóló előterjesztés egyik mondata, majd pedig következő bekezdésben már arról van szó, hogy "az állami, központi pótelőirányzatok összesen 3,1 milliárd forintos összegben növekedtek, melyből a köznevelési feladatok támogatása 260 millióval – legnagyobb mértékben az átlagbér alapú támogatás következtében –, míg a szociális feladatok támogatása 665 millióval nőtt, az utóbbiból a szociális ágazat pótléka 310 milliót, a gyermekétkeztetés támogatása 309 milliót tett ki". De 10,5 millióval növekedett az önkormányzat kulturális feladatainak támogatása is. A kormány a mikro-, kis- és középvállalkozások 2022-es iparűzési adókedvezményének kompenzálására 1,75 milliárdos támogatást is adott a baranyai megyeszékhelynek.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az idei esztendőben szűkösek ugyan források, de elégségesek, mert a központi költségvetésből 30 százalékkal több támogatás érkezik fontos tételekre, amiből az adott területeken az éves bérfejlesztést be tudják állítani, és működőképesek maradhatnak ezek a területek. Hozzátette, kormánydöntés értelmében az iparűzési adókedvezménnyel meg tudták tartani a kisvállalkozások a munkahelyeket, a pécsi családok mindennapjait tudták ezzel megkönnyíteni, miközben kompenzációt adott a kormány a kieső összegre. A Hullámfürdő esetében pozitív fordulat, hogy 33 millió forint érkezett az üzemeltetésre a kormánytól, holott korábban tartani lehetett attól, hogy be kell zárni mondta.

– Kirívó, hogy ebben a nehéz időszakban sem volt képes mértéket tartani a baloldal, felesleges többletkiadásokról döntettek, elég csak arra gondolni, hogy ügyvédekkel kötött szerződéseket, közel 100 millióból rendeltek meg tanulmányokat, pedig azon is gondolkodhattak volna arra, hogy a pénzt például intézmények rezsijére fordítsák – hangsúlyozta Csizmadia. Később újságírói kérdésre elmondta, hogy a tanulmányok fűteni bizonyára jók, és szerinte tűzifára és tűzijátékra is lenne forrás a megfelelő gazdálkodás mellett. 

Mindezek mellett a MSZP-DK igényeket kiszolgáló városi propagandalapra is újabb 30 milliót költenek, amit szintén teljesen feleslegesnek tartott Csizmadia Péter. 

– A tömegközlekedés viszont az összeomlás szélén van a rossz városvezetésnek és a rossz cégvezetésnek köszönhetően: ott tartunk, hogy vagy jön a busz, vagy nem jön a busz, de tanácsadókra, tanulmányokra, ügyvédekre van pénz – mondta frakcióvezető, aki felszólította a baloldalt, hogy a ciklusukból még hátralévő időszakban végre a pécsiek érdekét képviseljék, ne pedig egy belső, szűk baloldali holdudvart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában