A fényjelenség tudományos háttere tárul fel

2022.12.03. 20:25

Megismerhetjük a betlehemi csillagot a planetáriumban

Látványos és informatív csillagászati-kultúrtörténeti előadást tartanak több alkalommal a pécsi Zsolnay Negyed planetáriumában A betlehemi csillag nyomában címmel.

M. R.

A hagyomány szerint ugyanis a napkeleti bölcsek ezt követtek, hogy elérjenek Jézus Krisztus születési helyére. Teológusok, csillagászok, történészek kutatták és kutatják a jelenség valóságalapját. Művészek gyakran jelenítették meg a Jézus előtt hódoló bölcseket és a fénylő csillagot.

Vajon mi lehetett ez a jelenség? Üstökös vagy sajátos bolygóegyüttállás, egy szupernóva vagy csak legenda? 

A planetáriumban felidézik az ókori égboltot, bemutatja az égitestek akkori állását és a ma ismert tudományos elméletek bizonyítékait.

A jelenség csillagászati, történelmi, tudományos hátteréről, a lehetséges magyarázatokról is szó lesz. A rendkívül látványosnak ígérkező programot délután három órai kezdettel tartják minden alkalommal: 4-én, 17-én, 18-án, 22-én és 23-án. Az előadás 10-12 éves kortól javasolt, időtartama 50 perc.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!