Világszínvonalú eredményeket érnek el

2022.12.08. 21:57

Nem kell külföldre menni, már hazánkban is végeznek DNS-minta elemzéseket

Négy éve alapította meg a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja a Genomika és Bioinformatikia Központját, amelynek világszínvonalú eredményei a gyógyászatban és a kutatásokban egyaránt hasznosulnak.

Cz. E.

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

A létrehozott központtal az volt a céljuk, hogy európai szinten is egyedülálló szakembergárdával, innovatív diagnosztikai szolgáltatásaival és infrastruktúrával támogassa az orvosbiológia területén végzett kutatásokat, valamint az országos klinikai központok betegeinek kivizsgálásának igényeit. 

Egy, a központ kapacitásának megerősítésére fókuszáló pályázat során, amely az Európai Unió támogatásával valósult meg, 799 887 530 forint keretösszegű és 100 százalékos támogatást kapott az intézet, amelyből egy olyan rendszert vásároltak, amely komoly szerepet játszott abban, hogy az eddig külföldre küldött magyar DNS-minták genomikai elemzése Magyarországon történhessen, gyorsan és költséghatékonyan.

A Genomikai és Bioinformatika Központ a 2021-es évben összesen 143 projektet teljesített, viszont idén már 442 projekt tudott tető alá hozni sikeresen. Nem meglepő ezért, hogy 2021-ben elnyerte a Kiváló Kutatási Infrastruktúra címet a központ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!