Ez is a közgyűlés termése

2022.12.07. 20:34

Nyilvánosságot kizárva pakolták be a rokonaikat a pécsi cégekbe a baloldaliak

A keddi közgyűlésen mindent megtett a baloldal azért, hogy nyilvánosság számára minél kevésbé derüljön ki, hogy rokonokat és MSZP politikusokat ültettek be a városi cégek felügyelőbizottságaiba, cégvezetéseibe. Mindez egyébként beleillik abba a sorba, amivel a baloldali városirányítók szeretnék titkosítani a ténykedéseiket a háttérben.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A pécsi önkormányzat a lakások kiutalásával kapcsolatos vesztegetési botrány, a Mandulás kemping és Bőrklinika ügyében feltett kérdésekre sem válaszol érdemben, az előbbivel kapcsolatban jellemzően csak általánosságokról beszélt Péterffy Attila baloldali polgármester, míg az utóbbiról inkább már teljes hallgatás volt csak a válaszuk. A Gyurcsány Ferenccel közreműködő szocialista-DK-s irányítású városvezetés a keddi közgyűlésre úgy nyújtotta be az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba, illetve igazgatóságaiba történő kinevezésekről szóló előterjesztést, hogy annak címében mindössze annyit  jelöltek meg, hogy "önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok személyi kérdéseiről".

Ráadásul mindezt zárt ülésen tárgyalták, de szinte még egészen az ülés elejéig azt is titkolva, hogy kik is lesznek ezek a személyek, hiszen "pótlólagos" előterjesztésként nyújtották be a dokumentumot a közgyűlés elé. A titkolódzás pedig a zárt ülés után is folytatódott – vélhetően az internetes közvetítéstől tartva –, hiszen a döntést követően Péterffy Attila nem olvasta fel, hogy pontosan mely cégekbe kik kerültek be a városi közpénzek felett dönteni és "felügyelni", hanem csupán a határozat címét olvasta fel. 

Lapunk azonban megszerezte az ezzel kapcsolatos dokumentumot, amiből kiderült, hogy miért is lehetett olyan a titkolódzás: ismét rokonokat ültettek be az önkormányzati felügyelőbizottságokba, és MSZP-s politikusokat a cégek igazgatóságába. 

Bognár Szilvia, az újonnan alakult Tiszta Kezek frakció vezetője ugyan kérte, hogy nyílt ülésen tárgyalják a kérdést, mert képviselők családtagjai is érintettek, azonban ezt nem akarta Péterffy. 

A felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi tagságok elosztásából az derült ki, hogy a tényleges kontrollra szinte alig adnak esélyt a baloldaliak, hiszen a több mint 40 pozíció közül mindössze hetet kaphatott meg a városházi ellenzék, így bőven akadnak olyan vállalatok, amelyek felügyelőbizottságaiból kiszorultak azok, akikre egyébként a város lakosságának tetemes része voksolt. 

A kampányban még szakmai irányítást ígérő városirányítók közül a DK-s Siposné Bikali Éva férje két FEB-helyet is magáénak tudhat már, valamint úgy tudjuk, hogy a Péterffyt is sorai között tudó Öt-torony frakció vezetőjének, Ágoston Andreának a rokona is beülhetett az egyik pozícióba.

Ugyan felbukkan egy volt fideszes (Tihanyvári Dóra) és egy volt jobbikos (Gyimesi Gábor) képviselő is a névsorban, de az MSZP-sek meglehetősen ügyesen csípték el a pozíciókat.  

A  botrányos Bőrklinika-Mandulás kemping cserében az értékesítés után a "kontroll" értékbecslést készítő, volt MSZP-s képviselő, Schmidt József ingatlanszakértő is kapott pozíciót. Szintén bekerült a felügyelőbizottságokba Meixner András, volt MSZP-s alpolgármester, aki a Biokom ügyvezetőjének, Meixner Barnának a rokona, de Kaposi Levente megyei MSZP elnöknek is jutott még hely, valamint Kablár János egykori MSZP-s frakcióvezetőnek is. 

A baloldaliak ráadásul újra megválasztották a Tüke Busz Zrt. igazgatósági tagjának Gulyás Emilt is, aki évekig volt az MSZP városi elnöke Pécsen, valamint a Tettye Forrásházban szintén igazgatósági tag maradt az MSZP-s képviselőjelöltséggel is próbálkozó Bodnár Imre ügyvéd, aki éppen novemberben kapott megint milliós megbízást Péterffy Attilától a 2019 óta zajló "átvilágításokat" követő további munkákra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!