Felemelő ünnep

2022.12.01. 21:11

Önzetlen segítők munkáját köszönték meg a fogyatékosság és az önkéntesség napja alkalmából

A fogyatékossággal élők, illetve az önkéntesség világnapja alkalmából rendezett karácsonyi ünnepi műsort a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete (MBE) december 1-jén a Nevelési Központban.

Mohay Réka

A programon a fogyatékossággal, mozgáskorlátozottsággal élőket változatos módokon segítő, számos önkéntes munkáját hálálták meg elismerő oklevelekkel. A műsoron a Sásdi Levendula Klub és az MBE tagjai Parketta reccsentők produkcióját, Hortobágyi Éva és Sárvári Éva, a Parkinson betegek egyesületi tagjainak versmondását, illetve az Agócsy zeneiskola tanulóit láthatták és hallhatták. A mohácsi Farkas Béla tárogatón játszott, a pécsi Nyírő Árpád karácsonyi verset szavalt. 

Papp Zoltán zeneszerző, karnagy kifejezetten erre az alkalomra készített összeállítást, amelyet zongorán adott elő, ismert karácsonyi és az ünnep emelkedettségéhez kapcsolódó zenei klasszikusokból.

– Magam is tagja vagyok a Komlói MBE-nek, gyermekkoromban 10 csípő-műtétem volt. De bizonyos szempontból ez indított el a zenei pályán, hiszen ágyhoz kötve kezdtem el komolyabban figyelni a zenére és énekelni, így derült ki, hogy abszolút hallásom van, amit később a munkám során kamatoztathattam – árulta el a zeneszerző.

Kovács Ferencné Szabó Mariann, az egyesületi komlói csoportjának vezetője lapunknak elmondta, nagyon szeretnék, ha a fogyatékkal élők nagyobb hangot kapnának, az ő segítésük, felkarolásuk érdekében remélik, hogy egyre több több figyelem irányulhat az érintettek támogatására.

Kiemelte, hogy megyeszerte szeretnék elérni, hogy minél több helyütt jöjjön létre akadálymentesítés, akadálymentes parkolók, buszmegállók, illetve forgalom által elzárt területek, ahol biztonságosan közlekedhetnek a mozgásukban akadályozottak.

A Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete 1978-ban alakult meg, s a megyében élő mintegy tízezer mozgáskorlátozott és az ő családjaik érdekében tevékenykedik, képviseli és védi az érdekeiket. 

– Jövőre lesz az egyesület 45. évfordulója, ennek alkalmából reményeink szerint nagyszabású sportnapot tervezünk majd Komlón, erre az ország többi megyéjéből is szeretnénk majd meghívni az érintetteket. Szeretnénk ezáltal is erősíteni a figyelemfelhívást és további támogatókat szerezni – mondta Kovács Ferencné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!