Betölti szerepét az épület

2022.12.10. 10:38

Örökségvédelmi nívódíjat kapott a Selyemgyár Kulturális Negyed

A napokban vette át a rangos építészeti elismerést a fővárosban Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere és Dombai Gyula vezető tervező.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Sikerrel vett részt Mohács önkormányzata a XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton. A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI fő célja, hogy a szakmát elméletben és gyakorlatban is fejlessze, nemzetközi szinten mutassa be az ingatlanfejlesztési eredményeket, továbbá, hogy üzleti kapcsolatokhoz juttassa az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakembereket.
Mohács a tavaly átadott Selyemgyár Kulturális Negyed beruházásával pályázott.
„Éveken át várta jobb sorsát Mohács egyik legszebb épülete, a még elhagyatottságában is impozáns Selyemgyár. A páratlan dunai panorámás ingatlan, az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartó felújítást követően Mohács egyik ékköve lett. 
2021 júniusában adták át az újjászületett épületet. A főépület földszintjén iroda- és üzlethelyiségek, míg az emeleti térben egy 400 fő befogadására alkalmas rendezvényterem található, amelyhez további kiszolgálóhelyiségek kapcsolódnak. A főépület udvari bejáratánál színpadként is használható előlépcsők, a színpadot kiszolgáló helyiség, valamint rámpák készültek. 

A régmúlt iparát felidéző nosztalgikus környezetbe telepítettük a mai kor modern tudományát: az informatikát, a programozást és a robotok világát. Az eredetileg gubóraktári épületben Innovációs és Technológiai Központ, valamint gyermekjátszóház került kialakításra. Az elbontott épületek helyén zöld felületek, közparkok, egységesen burkolt felületek létesültek utcabútorokkal, köz- és díszvilágítással, köztéri műalkotásokkal...” – olvasható a pályázatban.
A neves szakemberekből álló zsűrit – melynek munkájába idén a rangos Építészfórum is bekapcsolódott – meggyőzték az olvasottak és a látottak. Olyannyira, hogy örökségvédelmi nívódíjjal ismerték el városunk értékmentő tevékenységét. Az épületegyüttes megmentése érdekében tett erőfeszítéseknek nem ez volt az első elismerése: idén áprilisban, a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából a rangos ICOMOS – Példaadó Műemlékgondozásért-díjat érdemelte ki Mohács és a tervező az épületegyüttes megőrzéséért, innovatív kulturális hasznosításáért és körültekintő helyreállításáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!