Mindenkit várnak

2022.12.30. 10:27

Pécsen is felvonulnak a békéért az év első napján

Sosem volt ennyire aktuális európaiként az a békéért tartott fáklyás felvonulás, amelyet rendre január 1-jén tartanak szerte a világban, így Pécsen is. Az év első napján, vasárnap öttől a Ferences templomtól indulva bárki részese lehet ennek a különleges megmozdulásnak.

Mohay Réka

Akármennyire is idealizáltnak tűnik egy háborúk nélküli világ víziója, valahol minden jó szándékú ember arra vágyik, hogy békében élhessen, legyen bármely pontján a világnak. Az év első napját VI. Pál pápa kezdeményezésére jelölték ki a béke világnapjának. Ennek örömére a római eredetű Sant’ Egidio (Szent Egyed) közösségek kezdeményezésére világszerte minden január 1-jén fáklyás felvonulást tartanak a békéért, amelyet ökumenikus imaóra követ – így történik ez idén Pécsen is. 

 

– Minden évben a pápa is megfogalmaz egy újévi üzenetet, ennek is hangot ad a kezdeményezés. A felvonulás célja az is, hogy látványos legyen. Fényt gyújtunk a sötétben, a béke hangját hallatjuk az erőszak világában – fogalmazott a pécsi közösség vezetője, Nagy János. 

„A háború vírusát biztosan nehezebb legyőzni, mint azokat, amelyek az emberi szervezetet érintik, mert nem kívülről jön, hanem a bűn által megrontott emberi szívből” – írja Ferenc pápa az idei, 56. béke világnapi üzenetében. A katolikus egyházfő több ízben megfogalmazta azt a gondolatot is, miszerint egyedül senki nem menekülhet meg – az emberiség egymásra van utalva, tagjai nem lehetnek függetlenek egymástól. A békefelvonulás minderre kívánja felhívni az emberek figyelmét. 

– Transzparenseket is viszünk, melyekre azon országok neveit írjuk, ahol sajnálatos módon jelenleg is háború dúl: Ukrajna, Szíria, Mianmar, Dél-Szudán és még sorolhatnám… – mondta a részletekről a szervező. 

Idén január 1-jén, vasárnap 17 órakor kezdődik a megmozdulás, a gyülekező a Ferencesek temploma előtti téren lesz. Ezt követően az egybegyűltek végighaladnak a pécsi főutcán, majd a felvonulás imaórával zárul a nemrég újra megnyílt Lyceum templomban, amelyen Dohány Zoltán plébános mond beszédet. 

 

– Az imaórán felolvassuk az országok neveit, s mindegyik után gyertyát gyújtunk, ezáltal hangsúlyozva, mennyi helyen dúl háború a mai napokban is. Európaiként most minden eddiginél erősebben érzékelhetjük az ukrajnai háború súlyát, amely a szomszédunkban zajlik. Különösen imádkozunk az ottani szenvedő népért – fogalmazott Nagy János. 

A programra mindenkit várunk, aki szeretne hangot adni annak, hogy a béke oldalán áll. Aki tud, hozzon magával egy szál gyertyát vagy mécsest, s kezdjük az évet közösen, a béke lépésével! – tette hozzá. 

A gyakorlatban több módon is segítenek a mozgalom résztvevői. A Pécsen és Budapesten is aktívan működő Szent Egyed közösség amellett, hogy hisz a közös imádság erejében, a békéért és a társadalmi igazságosságért tevékenykedik a hétköznapok során is. A Karitásszal együtt több alkalommal látogattak el Kárpátaljára, takarót, élelmiszert vittek az ott élőknek, illetve a menekültek elhelyezésében is segítettek. Nagy János elmondta, kárpátaljai családokat is befogadtak hazánkba a közösség segítségével, közülük néhányan nemrég tértek vissza hazájukba. Őket a Szent Egyed néhány tagja advent végén meg is látogatták, s otthonukban köszöntötték őket. A tervek szerint januárban ismét látogatást kívánnak tenni Ukrajnába. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában