Mennyiség helyett a minőségre ajánlatos törekedni

2022.12.04. 13:54

Semmiképpen se kerüljön étel a kukába!

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok, mint például a például tojáshéj miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során.

A pazarlás azonban egy kis odafigyeléssel, és tudatosabb tervezéssel megelőzhető – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 
A legfontosabb, hogy az ünnepi időszakban is törekedni kell arra, hogy ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a mennyiség helyett inkább igyekezzünk a minőséget választani, és a roskadozásig terített asztal helyett törekedjünk arra, hogy minél többféle olyan különlegességet meg tudjunk kóstolni, amivel emlékezetesebbé tehető az ünnep.

 Ilyenkor, karácsony előtt érdemes a gyerekeket is bevonni az ételkészítésbe, akár játékos formában is. A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek a főzésről-sütésről, és látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy ételféleség előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik.
A szakemberek hangsúlyozzák: Fontos az is, hogy az ételmaradékokat minél hamarabb tegyük a hűtőbe. Hogy minden biztosan elférjen, karácsony előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót is, hiszen a legtöbb élelmiszer esetében a fagyasztás a legjobb tartósítási mód. A hűtőből kivett maradékokat pedig fogyasztás előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszer-fertőzésekkel szemben. 
Mindemellett kiemelik azt is, hogy  az ételeinket az udvaron vagy az erkélyen még a leghidegebb napokon se tároljuk. Ez a téli időszakban leginkább a számos betegséget terjeszteni képes rágcsálók és madarak miatt aggályos. Az étel ugyanis ezeket az állatokat még akkor is odavonzza, ha egyébként nem férnek hozzá a csomagolás miatt, így a tárolóedény külső oldala vagy a zacskó is terjeszthetik a betegséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!