Tudod, hogy hol van?

2022.12.18. 12:45

Számos programot szervezett idén a Délpont

Aktívan telt a beremendi Délpont Egyesület idei éve, több pályázati támogatást nyertek, melyekből számos programot tudtak szervezni.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

A Magyar Falu Program keretében három pályázattal több mint hétmillió forintot nyertek. Ennek keretében tavaly egy két faházból álló hagyományőrző tábort hoztak létre a strand szomszédságában, ezen kívül bútorokat, és a szükséges háztartási gépeket is beszerezték. A nyáron már fel is avatták a táborhelyet, a Délpont és a vele szorosan együttműködő pélmonostori egyesület tagjai, valamint a két egyesülethez tartozó civil szervezetek tagjai rendeztek itt hagyományőrző programot.

A Nemzeti Együttműködési Alapnál is sikerrel pályázott a Délpont Egyesület, melyből júniusban Nemzetiségi Napot rendeztek, szintén Pélmonostorral együttműködve. Ekkor a különböző tánc- és kulturális csoportok bemutatkoztak be, határon túlról is, és a résztvevők a sokác, sváb és magyar kultúrával is megismerkedhettek. Egy kiállítás – különböző falvédők, eszközök, ruházat – által mindegyik nemzetiség bemutatkozott, ezzel ápolva a hagyományokat. Júliusban a „Miénk a tér-Családi szombat”, augusztusban pedig a „Beremendi származású művészek által tartott alkotótábor, Szent István-napi zárórendezvénnyel” címmel szerveztek programot, Feriencsik Árpád festőművész és Rózsakerti Anita szobrászművész közreműködésével. Ez utóbbi keretében a hagyományőrző tábor területén arcfestők, csillámtetoválók, körhinta, légvárak, különböző kreatív sarok várta a gyerekeket. Este a Rendezvényteremben koncertek és tűzzsonglőr bemutató szórakoztatta a résztvevőket.

Jövőre egy délszláv fesztivál megrendezésére pályázott az egyesület, amelyet júliusban a Megbékélés Kápolnánál szeretnének megtartani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!