Egy családként ültek az asztalhoz

2022.12.26. 20:11

Szegény, idős barátaikkal ünnepelt a pécsi Szent Egyed Közösség (galéria)

Szegény és idős barátaikkal ünnepelt a pécsi Szent Egyed Közösség a Nagy Lajos Gimnázium dísztermében december 25-én. A járvány miatti kétéves kihagyás után száznál is többen gyűltek össze a karácsonyi ebédre.

Mohay Réka

Fotó: Mohay Réka

Önzetlenség, segítségnyújtás, közösségépítés – e hangzatos kifejezéseket gyakran olvashatjuk, hallhatjuk különféle témák kapcsán, a Szent Egyed (Sant’Egidio) Közösség azonban olyasmit hozott létre e téren, amely sok szempontból kiemelkedő. Immár huszonöt éve karácsony napján ünnepi ebédre várják a város idősotthonainak lakóit és a környékbeli szegényeket. Az első Pécsen 1998-ban a zárdatemplom mellett, zajlott, 8-10 idős részvételével.

Idén több mint száz résztvevővel telt meg a Nagy Lajos Gimnázium díszterme, akikkel egy asztalnál étkeznek a közösség tagjai, az ő gyermekeik, illetve támogatóik és a fiatal önkéntesek, akik közösségi szolgálatuk kapcsán kerültek közel a Szent Egyed tevékenységéhez – ilyenkor az ő ünnepük egybeforr szegény barátaikéval.

Púposodó süteményes tálak, megszámlálhatatlannak tűnő ajándéktasak várta az érkezőket, akik kétféle menüből választhattak.

 

A csoda itt azonban nem csak egy napig tart. A Szent Egyed önkéntesei egész évben látogatják azokat, akikkel karácsonykor összegyűlnek ünnepelni.

Az idei év abban is különlegességet jelentett, hogy Ukrajnából érkezett menekültek is csatlakoztak a közösség ebédjéhez. A háború elől hazájukat elhagyni kényszerülők Pécsen kisebb arányban, de jelen vannak, s a Szent Egyed őket sem téveszti szem elől.

– Karácsonykor melegség járja át a szívünket, érezzük, hogy a Jóisten velünk van, de nincs ez másképp év közben sem 

– mondta Nagy János, a közösség pécsi vezetője beszédében.

– Most különösen megtapasztalhatjuk, hogy minden nehézséget könnyebb együtt átvészelni.  Karácsonykor felemeljük a tekintetünket, saját problémáinkon túllépve megpillantunk másokat is. Szeretném, ha mindannyian gondolnánk az ukrán testvéreinkre is ebben az időszakban – fogalmazott a közösségvezető.

Több mint száz ebédet osztottak ki az ünnep során, ezt követően Nagy János és barátai még azoknak a város perifériáján élő szegényeknek is személyesen vitt ajándékot, elemózsiát, akik nem tudtak eljönni a programra. 

A helyi összefogás, a civil támogatás is fontos szerepet játszott a megvalósításban. A Szegények angyalai kezdeményezésben számos ajándék gyűlt össze, a Trüffel cukrászda, illetve magánszemélyek süteményt ajánlottak fel, adventben pedig a közösség tagjai persely adományokat gyűjtöttek a környező templomokban a jó célra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!