Hadd egyem meg melegébe!

2022.12.08. 19:39

Szerkesztőségünknek elárulták a bejgli készítésének rejtelmeit (galéria és videó)

Hamarosan az otthonokat megtölti az édes illat – a karácsonyi készülődés jellegzetes eleme a bejgli sütés.

M. R.

Fotó: Löffler Péter

A hagyományos diós és mákos töltelék mellett újabban gesztenyekrémmel, kókusszal vagy pisztáciával dúsított változatok is felbukkantak. Eredetét illetően megoszlanak az álláspontok. Bár a magyar konyha ikonikus eleme, a környező vidékeken is találkozhatunk hasonló, töltött tekercsekkel. A német nyelvterületek mellett az efféle kalács gyakori Lengyelországban, előfordul a balti térségben, az orosz és ukrán vidékeken. Szlovéniában az úgynevezett potica kifejezetten nemzeti édesség. Különleges változatát jelenti a zöldfűszeres, tárkonyos töltelék, más receptek szerint a tésztájába hajdinalisztet vegyítenek. Az biztos, hogy aki a magyar bejgli elkészítésére vállalkozik, sok elvárással szembesülhet: ne repedjen meg, ne legyen túl száraz, süljön szépre a külseje…

A nagy türelmet és odafigyelést igénylő sütemény készítésének rejtelmeibe ezúttal a pécsi Trüffel cukrászda csapata engedett betekintést stábunknak, ahol eredeti tönköly lisztből készülnek diós és mákos tekercsek. A szezon még csak most indul, de a cukrászda csapatától megtudtuk, hogy tavaly kétezer rúd fogyott a tipikus karácsonyi édességből.

A cukrász hölgyek érkezésünkkor már épp a bejglikkel szorgoskodtak, egyikük elárult néhány kulisszatitkot is.

– Minden alapanyagot hidegen dolgozunk össze. Pihentetni kell és nagyon vigyázni, hogy ne keljen túl. Nem kelesztjük meleg helyen, a tésztát csak hűtőben hagyjuk állni. Amikor kivettük, megszurkáljuk és azonnal megy a sütőbe – mondta.

Ezzel el is érkeztünk a karácsonyi készülődés egy újabb megkerülhetetlen kérdéséhez: a sütés közbeni repedés megakadályozásához. Ennek érdekében a leggyakoribb megoldás az egyenletesen elhelyezkedő lyukak szúrása a feltekert tésztába, természetesen még a sütés előtt.

– Arra is figyelni kell, hogy a töltelék ne legyen túl vizes, akkor ugyanis a hő hatására elpárolgó gázok repedést okoznak. Finoman tekerjük fel, hiszen, ha túl szorosan tesszük, az is repedéshez vezethet

 – tette hozzá.

A kész tekercseket sütés előtt először tojássárgájával, majd a száradás után fehérjével kenik le egyenletesen, végül ezt is hagyják megszáradni, s így mennek a sütőbe a bejglik.

Sztanics Balázs, a Trüffel tulajdonosa azt is elárulta, nagyon is tudatos döntés áll a lisztválasztás mögött, nem véletlenül dolgoznak egy hazai termelő, speciális tönköly alapanyagával.

– A különleges bejgli titkához hozzájárul a frissen őrölt tönkölyliszt, amely mindenféle vegyszer és növényvédő nélkül terem. Átlagosan húsz százalék növényi fehérjét tartalmaz, enzimtartalma igen magas, szénhidráttartalma pedig alacsonyabb és hosszú felszívódású, így nem okoz hirtelen vércukor emelkedést

 – mondta el lapunknak a kulisszatitkokat a tulajdonos. Ez, illetve az édesítőszerrel készült bejglik készítésével a cukorbetegek számára is alternatíva nyílik a diós és mákos édességek terén. A tönkölybúza a Kárpát-medencében közel nyolcezer éve őshonos.

– Ezt az értékes, tiszta gabonát már az ókori rómaiak is fogyasztották kedvező hatásai miatt, a térségben állomásozó hadsereg katonái számára is meghatározó alapanyagul szolgált – tette hozzá Sztanics Balázs.

Mákos tekercsek a világ körül

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!