Tovább emelték a borvidék imázsát

2022.12.06. 07:00

Új táblákkal jelzik majd az ikonikus dűlőket

Hétfőn délután Villányban, a Bock Pincében tartotta zárórendezvényét a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. annak a határon átnyúló projektnek a kapcsán, amelyet a horvát Križevci (Kőrös) városával közösen valósított meg.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A „Határon átnyúló borutak 2” projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében valósult meg, fő célja pedig a Magyarország-Horvátország határon átnyúló régió, mint határon átnyúló borvidék imázsának, megteremtésének támogatása volt a Križevci-Kalnik-Orehovec és Villány-Siklós borútvonalak továbbfejlesztésével.

– Ezt a projektet 2019-ben dolgoztuk ki Križevci város önkormányzatával közösen, és mivel nekünk két horvát-magyar együttműködési programunk van, úgy próbáltuk kidolgozni az aktivitásokat, fejlesztéseket, hogy azok valamennyire egymásra épüljenek, egymást jól kiegészítsék

 – mondta Kovács Boglárka Dóra Villányi Borvidék marketing vezetője.

Ennek a projektnek az egyik kiemelt része volt egy egyedülálló hangszer, a borgona elkészíttetése, amelyet tavaly nyáron mutattak be, és avattak fel a Siklósi Várban. Ezen kívül még folyamatban van a borúti táblarendszer fejlesztése, melynek keretében a Villány-Siklósi Borút új információs tábláit, valamint a horvátokkal közös térképeket készítik el, illetve az ikonikus dűlők kijelölésére dűlőtáblákat helyeznek ki. Decemberben a siklósi várban lesz egy interaktív borturisztikai kiállítás, amely szintén ehhez a határon átnyúló projekthez kapcsolódik.

Kiemelt program volt még az idén a düsseldorfi Pro Wein (borok és spiritek legmeghatározóbb kiállítása és vására Németországban) rendezvényen való – horvát partnerekkel közös – részvétel. Ez egy kimondottan szakmai rendezvény, mely kiugróan nagy érdeklődés mellett zajlott, több mint 100 szakmai vendég vett részt rajta.

A projekt lehetőséget adott a borvidéken belül angol és horvát nyelvi képzéseken való részvételre, illetve borbíráló tanfolyamra is, melyek még folyamatosan zajlanak. Ugyanúgy zajlik egy borturisztikai applikáció fejlesztése is, mely várhatóan még ebben a hónapban elérhetővé válik, és ingyenesen letölthető lesz, így akik a villányi borvidékre, vagy a horvát Križevci-Kalnik-Orehovec borvidékre érkeznek, azonnali információkat kaphatnak az alkalmazás segítségével a helyi szolgáltatókról. Az alapadatok mellett az aktuális eseményekről is tájékozódhatnak majd a Cross-border Wine Routes mobilalkalmazás használatával.

Egyedi darabok is íródtak a hangszerre

A borospalackok felhasználásával megépített BORgonát a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakemberei készítették, Budavári Attila (a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra tulajdonosa) iránymutatása mellett. A BORgona tulajdonképpen egy klasszikus orgona, melynek a különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb borospalackokból áll, és így van behangolva. Ezzel egy pánsípot idéző hangon szólal meg, teljesen egyedi hangzást adva a hangszernek. A Borgonát először augusztus 19-én a Siklósi Várban, a „Gettogether 2021” sétáló borkóstoló keretében mutatták be, ahol Dr. Balatoni Sándor Junior Prima díjas orgonaművész, zeneszerző szólaltatta meg. Őt olyannyira megihlette az egyedi instrumentum, hogy „Terroir du Villány” néven komponált egy hat tételes rövid karakterdarabot, amely a villányi borvidéket mutatja be hat tételben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!