Hódítani indul a Franc

2022.12.08. 15:49

Világszínvonalú a borvidék zászlós bora

Sok éve annak, hogy a villányi borvidék a sok jó fajtabor közül a cabernet franc-t kiemelte, és létrehozta az új borvidéki márkát, a Villányi Franc-t, kidolgozta annak eredetvédelmi és minősítési keretrendszerét. A Villányi Franc borok egyre több borszakértő szerint világszínvonalúak, így már „csak” a folyamatos népszerűsítésén kell dolgozni.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A 2000-es elején Michael Broadbent, a világ akkori egyik legismertebb borszakírója Villányban járt, és megkóstolta Bock József, Tiffán Ede és Gere Attila cabernet franc-ját, majd az angol Decanter magazinban megjelent írásában úgy fogalmazott: „a cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban.” 

– Ezt a véleményt egyre több nemzetközi szakértő osztja, így nekünk az a feladatunk, hogy minél többen ismerjék meg, mert maguktól a fogyasztók nem fognak Villányi Franc-ba botlani. Az a célunk többek között a Franc&Franc konferenciával is, hogy minél szélesebb körben megismertessük a villányi franc borokat, utána pedig már a termelőkön a sor, hogy az állandó, illetve az egyre jobb minőséget hozzák – mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára. A szőlőtermesztéshez az adottságok, és a borászatokban található technológia lehetővé teszi, hogy a villányi franc világszínvonalú lehessen, a többi pedig marketing kérdése. Ezen dolgoznak folyamatosan. Bár a borvidéken más fajtaborok is hasonlóan kimagasló minőséget hoznak, a franc kiemelése előrelátó és jó döntésnek bizonyult.

– Borvidéki szinten az összes fajtát nem lehet kommunikálni, abból egy zűrzavar lenne. A pincészetek szintjén persze megjelenik az egyéb fajták kommunikációja is, de közösségi szinten egy, vagy maximum két olyan üzenetünk lehet, amit továbbítani szeretnénk a nagyvilág számára. A termelői visszajelzések is egyre inkább alátámasztják, hogy van értelme a kiemelt Villányi Franc-al foglalkozni, és ezt mutatja a telepítési kedv is. Az elmúlt 15-16 évben lényegesen nőtt a fajtának az aránya borvidék szintjén, sőt, országos szinten is. Egyre több franc fajtaborral találkozhatunk a hazai piacon, a villányi borvidéken kívülről is, a versenyhelyzet pedig – mint tudjuk – mindig a fogyasztó érdekeit mozdítja elő

 – mondta a hegyközségi titkár.

Miután a borvidék kiemelte a franc-t, azután a prémium borok nem cabernet franc, hanem villányi franc elnevezést kaptak, majd ezen belül super prémium minősítéssel is kiemelték azokat, amelyek maximum 35 hl/ha terheléssel, de legtöbbször annál is szigorúbb terméskorlátozással termelt cabernet franc-ból készülnek. Legalább két évet érlelődnek, minimum egy évet fahordóban. Ezen túlmenően, a villányi termelők összefogásával 2015. óta nemzetközi szakmai konferenciát (Franc&Franc) is rendeznek, idén először pedig a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenyt (Franc Du Monde) is szerveztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!