Lakossági kezdeményezés

2023.01.31. 10:18

A falevelek tovább erősítették a közösséget

W. K.

Fotó: Stock video footage

Sikeresnek bizonyult az első, lakossági kezdeményezés eredményeként megvalósult közösségi falevélszállítás Szászváron. A helyi akcióra azért volt szükség, mert a szolgáltató akkor gyűjti be a zöldhulladékot, amikor a levelek nagy része még a fákon található, és hiába kereste meg a szászvári önkormányzat többször is a céget a kéréssel, hogy a szokásos őszi időpontnál később végezzék a településen a szállítást, a gyakorlaton nem változtattak.
A helyi kezdeményezést szervezők tavaly novemberben felmérték az igényeket: a kérdőívet online, illetve a faluban több helyen elhelyezett gyűjtődobozokban lehetett leadni.

Az első közösségi falevélszállítást januárra időzítették – ennek során 85 zsáknyi falevelet helyeztek el egy olyan területen, ahol komposzt válhat belőle, így elégetés vagy a lerakóban történő depózás helyett a zöldhulladék visszakerülhetett a természet körforgásába.
Az akcióban részt vevő helybéliek a faleveleket saját udvarukon, telkükön összegyűjtötték, majd az elszállítás napjára kihelyezték a ház elé. A zsákok begyűjtésében és elhelyezésében a közmunkások segédkeztek. A sikerre tekintettel várhatóan hasonló megmozdulást a továbbiakban is szerveznek Szászváron. 

 

Címkék#falevél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!