A hibrid lehet a megoldás

2023.01.22. 15:04

A fűtést még a válságban sem cserélik modernebbre

Sz. Zs.

Fotó: Bach Máté

Energiaválság ide vagy oda, a magyar háztartások jelentős része még mindig vonakodik az innovatív fűtési megoldásoktól – derül ki az Oxyma Systems Kft. friss kutatásából, amelyben azt igyekezett felmérni, hogy a hazai lakosságot mennyire súlyosan érinti a gázáremelkedés.

Mindenki azt feltételezte, hogy az energiaválság lendületet ad a környezetkímélő fűtési alternatívák elterjedésének. Mára viszont jól látható, hogy a magyarok még mindig nem elég nyitottak a nem fosszilis energiahordozók alkalmazására. A felmérés szerint legalábbis a háztartások 50,8%-ánál továbbra is a gáz szolgáltatja a meleget – igaz, ez 10,9%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ezt követi a tűzifa 21,2%-kal, a 3. az elektromos áram, 7,7%-kal.

Érdekesség, hogy a vártnál alacsonyabb érdeklődés mutatkozott az elektromos fűtőberendezések iránt: alig 2,3 százalékkal nőtt azok száma, akik fontolóra vették ilyenek megvásárlását. A legtöbben napelemre váltanának (42,5%), hőszivattyút 34,2% használna.

A megkérdezettek 48,3%-a viszont teljesen elzárkózott fűtésrendszere korszerűsítésétől – a legtöbben túl drágának találták az alternatív megoldásokat, illetve elégedettek voltak saját készülékükkel. Ez azért is meglepő, mert 2021-hez képest 12,4%-kal nőtt a fűtésre havi 50 ezer forintnál többet költők aránya.

– A kutatási eredmények azt sugallják, hogy sokan még mindig költségesnek és áldozatokkal járónak vélik az átállást az elektromos fűtésre. Ez egyszerűen tévedés. A spórolás kulcsa sok esetben a hibrid fűtési megoldásokban rejlik. A gáz- és elektromos fűtés kombinálásával pedig a havi átlagfogyasztási limit alá szoríthatnánk a gázfogyasztásunkat 

– mondta Ádám Zsombor ügyvezető, épületenergetikai mérnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában