Elismerésekről vitáztak

2023.01.24. 11:30

A pécsi baloldal nem akar Toller László-díjat és Magyar Kultúra-díjat!

Élénk vitát váltott ki a keddi pécsi közgyűlésen, hogy az Esztergár Lajos pécsi polgármester nevét viselő szociális díjat az MSZP-DK-LMP-Jobbik-Momentum városvezetői együttes Balikó Zoltánról nevezte el, aki rendszerváltás után a pécsi közgyűlés a szociális és foglalkoztatási bizottság tagja volt. Ezen kívül az önkormányzat Bogdán Jánosról, a Gandhi Gimnázium egyik alapítójáról, volt igazgatójáról nevezte el az újonnan létrehozott „Pécs Város Roma Közösségért Díját".

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakciójának a vezetője Toller László, néhai szocialista polgármester javasolta a névadónak a szociális díjra, és kérte, hogy családsegítő viselje majd Balikó Zoltán nevét. A fideszes Barkóczi Csaba arról szólt, hogy Pécsen egyetlen olyan díj sincs, ami a magyar kultúra és a magyar örökség védelmében tevékenykedők munkáját ismerné el abban a városban, ahol (nagyon helyesen) nemzetiségi díjak, programok vannak, nemzetiségi iroda, tanácsnok működik. Barkóczi ezért azt indítványozta, hogy olyan díjat alapítson Pécs, amit Tüskés Tibor íróról neveznek el.

A pécsi értéktár bizottságot is megszüntették

Mint mondta, főleg azért, mert amióta Péterffy Attila polgármester regnál, megszüntették a pécsi értéktár bizottságot, annak munkáját ellehetetlenítették, a magyar kultúrát őrző Mecsek Táncegyüttes ünnepi műsorát a Horvát Színházban volt kénytelen megtartani, és az együttestől azt a helyszínt is elvették, amelyet az előző városvezetés döntése értelmében megkaphattak volna.  

Hári József fideszes képviselő közölte, hogy külön nemzetiségi díj már létezik, ezt rotáció alapján ítélik meg. Egyben azt is tudakolta, hogy az alapítandó Bogdán János-díjról megkérdezték-e a nemzetiségi tanácsot.

Auth István DK-s nemzetiségi tanácsnok bevallotta, hogy ez nem történt meg, de szerinte ez egy városi díj, amit roma és nem roma személyeknek adhatnak, és arra roma önkormányzat javasolhat személyt.

Saját jogszabályukat nem tartják be

Berényi Zoltán ÖPE-KDNP-s képviselő ellenben leszögezte, hogy jogszabálysértőn járnak el, a saját maguk által alkotott jogszabályt, a Szervezeti és Működési Szabályzatot sem tartják be, hiszen abban az szerepel, hogy az Auth István által vezetett Nemzetiségi Tanácsnak a nemzetiségeket érintő ügyekben készült a bizottságok és a Közgyűlés elé kerülő előterjesztéseket előzetesen véleményeznie kellene.

A MSZP-s alpolgármester nem kért Toller nevéből

Az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármester ugyan megköszönte Toller ajánlását névadónak, de azt mégsem támogatta, hogy díjat nevezzenek el róla. Azt viszont nem tartotta kizártnak, hogy közterületet nevezzenek egyszer majd róla. Végül a magyar kulturális díj alapítását nem támogatta az MSZP-DK-LMP-Jobbik koalíció, és Toller Lászlóról sem nevezték el a szociális díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!