Hogy történhet meg?

2023.01.21. 20:56

A tűzifát kifizették, de az áru nem érkezett meg

A tűzifavásárlások kapcsán nagyon fontos az óvatosság – hangsúlyozzák folyamatosan a hatóságok.

W.K.

Fotó: Németh András Péter

A közelmúltban például többen jelezték a panaszt, hogy a hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutottak el a vásárlókhoz. A vizsgálat során kiderült, hogy hatósági áron kínálnak Erdélyből származó tűzifát a tuzifanagyker.hu oldalon, és az alacsony árért cserébe előreutalást kérnek a vásárlóktól. 

– A gondosan felépített, tartalmában is megnyerő oldal hiteles felület látszatát kelti, azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

A vásárlók a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint egy számlaszámot kaptak, a pénz átutalását követően azonban az áru nem érkezett meg. 

A hivatal tapasztalatai szerint a csalók egyre felkészültebbek, ezért nagyon fontos, hogy az érdeklődők csak a hirdető és a hirdetés tartalmának alapos ellenőrzése után döntsenek a tűzifavásárlás mellett. 

A hatóság hangsúlyozza, hogy célszerű ismert, a Nébih­nél regisztrált, EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkező kereskedőtől, erdőgazdálkodótól beszerezni a tüzelőt. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa-közvetítéssel foglalkozókkal szemben. A hirdetésekben szereplő EUTR-azonosító valódisága egyszerűen ellenőrizhető a Nébih honlapján, és érdemes ugyanitt megnézni azt is, hogy az eladó telefonszáma szerepel-e a hatóság fekete listáján. 

Fontos tudni, hogy a közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések nagyon kockázatosak. Gyanút keltő, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. Soha ne a legolcsóbb ár legyen a mérvadó, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján hozzunk döntést. Nagyon fontos az is, hogy szállítójegyet adjanak a tűzifa mellé, ismeretlen hirdetőnek pedig pénzt előre soha nem szabad utalni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!