Kerékpáros túrák

2023.01.14. 19:50

Akár a gáton is áttekerhetünk a déli szomszédunkhoz

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása a kerékpáros turizmust is fellendítheti térségünkben, hiszen már nem kell a kijelölt határátlépési pontokat keresni, így akár a gáton is áttekerhetünk a déli szomszédainkhoz.

Zs. K.

A határnyitásnak nem csak az autósok, hanem a kerékpárosok, vagy a vízi és gyalogos túrázók is örülnek. Az aktív turizmust előnyben részesítőknek is számos lehetőséget teremt, hogy nem kell a kijelölt határátlépési pontokhoz igazodniuk. 2018-tól Siklósról Donji Miholjacra kerékpárúton egyszerűen mehetünk, de innentől több lehetőség is tárul elénk.

 

– A Mohács alatti Béda-Karapancsán vezető kerékpárúton korábban nem lehetett átmenni Horvátországba a határzár miatt, ki kellett menni az udvari határátkelőhelyhez, a kamionok közé. Erre már nincs szükség, hiszen a Bédán végig aszfaltozott úton lehet menni. Csupán két méter nincs leaszfaltozva a határsorompónál (ami már nincs lezárva). Ez az út továbbvisz a gáton, szép környezetben, egészen a horvát Darázs (Draz) községig, és ott már az EuroVelo 6-oson tekerhetünk – mondta Benovics Gábor, az aktív turizmussal foglalkozó Helian NaTour utazási iroda ügyvezetője.
Ezen kívül korábban egy nemzetközi pályázat részeként készítették el azt a kerékpárútvonalat, amely Pécset köti össze Eszékkel, és utána tovább Antonováccal. Az útvonal a beremendi határátkelőn keresztül vezetett, és ahogy átértek a kerékpárosok a határon, Belistye felé kanyarodva a Dráva gátján tudtak Eszékre kerékpározni. Januártól ez az útvonal is leegyszerűsödött, hiszen Drávaszabolcstól a Dráva gátján elindulunk Keselyősfapuszta irányába, ahol megszűnt a határkerítés, így a gáton tovább lehet haladni Eszékig.

További lehetőségeket teremt az öt ország együttműködésével létrehozott Amazon of Europe Bike Trail egyes szakaszainak bejárása is. Ez a kerékpáros útvonal ugyanis az Európa Amazonas bioszféra rezervátum (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia Mura, Dráva és Duna menti vizes élőhelyei) egyes részeit mutatja be a kerékpáros turistáknak. A folyók mentét bejárva kis környezeti terhelés mellett megismerteti az ide érkező turistát a vidék természeti, történelmi és kulturális gazdagságával, lehetőséget adva a helyi vállalkozásoknak hogy termékeiket, szolgáltatásaikat kínálják.

A borturizmus is új lendületet kaphat a nyitást követően

A pécsi Helian NaTour, amely az ország öt legnagyobb aktív turizmussal foglalkozó utazási irodájának egyike, térségünkben és egész Európában nem csak kerékpáros túrákat szervez, hanem a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal közösen evezős túrákat is. A vízi túrák szervezését is leegyszerűsíti az, hogy a horvát oldalon akadálytalanul ki lehet kötni, persze a környezetvédelmi szempontokra ezután is figyelni kell. Mint Benovics Gábor jelezte, három héten belül elérhető lesz szinte az összes idei évre szervezett túrájuk a honlapon, melyek között van vezetett túra és egyéni szabad túra is. Utóbbi esetében is biztosítják a szállásfoglalásokat, a szervizt, a transzfert, de mindenki a saját tempójában haladhat. 

A gondtalan határátlépés a borturizmust is tovább lendítheti, a Villány-Siklósi Borút Egyesület számos, határon túli kapcsolatokat, illetve a borturizmust erősítő projektet valósított meg az elmúlt években. A Helian NaTour túrái – színesítve a programot – nagyon gyakran érintenek borászatokat, és mindig nagy hangsúlyt fektetnek a helyi termékekre, szolgáltatásokra.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!