Ferenc pápától is kapott díszoklevelet

2023.01.29. 17:00

Az ökölvívás és a labdarúgás is érdekli a most nyugállományba vonuló Erb József plébánost

zs. J.

Himesháza-Geresdlak „Elküldött engem az Úr, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, üdvösséget a betegeknek”, ezzel a mottóval indult a papi pályán Erb József, akit idén február elsejével Felföldi László pécsi megyéspüspök nyugállományba helyezett. Mint az egyházmegye közölte, Erb József saját kérésére, az egészségi állapotára tekintettel mentette fel a himesházi plébánia vezetése alól a pécsi püspök.

Erb József 1952. december 8-án született Dombóváron. Gyermekkorát a Tolna vármegyei kisfaluban, Mucsiban töltötte.

– 1961-ben papváltás volt, és jött egy atya, akit az akkori rendszer igyekezett minél kisebb helyre tenni, hogy el legyen záva a külvílágtól. A pap az ezer lelkes kisfaluban is feltalálta magát. Összeszedte a híveket, családokat, a gyerekeket vitte kirándulni és foglalkozott velünk

 – emlékezett vissza a régmúltra Erb József, akivel a Pécsi Egyházmegye 2017-ben, a pappá szentelésenek 40. évfordulóján készített portréinterjút. Erb József 2017-ben, pappá szentelésének 40. évfordulójára Ferenc pápától is kapott egy díszoklevelet.

Erb József a középiskolát Esztergomban a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumba végezte, majd az érettségi után a győri teológiára jelentkezett. 1977-ben kezdte meg a papi szolgálatot, Tolnára került. Három hónap szolgálat után Villányba irányították át, onnan Bonyhád, Lengyel, Mágocs, Dombóvár, Szakcs, Hidas, Mecseknádasd, Máriagyűd, Dunaföldvár, Szajk, újra Bonyhád, és a legvégén, 2015-ben Himesháza és Geresdlak következett. 

– Mindenképpen a kezdetekkor meg kell találni egy-két embert, aki biztos pont lesz, és akire számíthatunk. Ők segítenek, általuk újabb és újabb hívek csatlakoznak a közösséghez

 – említette Erb József egy korábbi interjújában, mikor a közösség kiépítéséről kérdezték. A most nyugállományba vonult pap hozzátette, hogy rendszerváltáskor úgy látta, csak úgy tudnak megmaradni, ha sok-sok kis közösséget hoznak létre a plébániákon.

Erb József vasárnap búcsúzott a geresdlakiaktól. A baranyai kistelepülésen havonta megjelenő lapnak korábban elmondta, hogy szereti a sportot, kedvenc sportága az ökölvívás. A labdarúgó csapatok közül a régi Verebes-féle Rába ETO-nak, míg a külföldi csapatok közül a német Bayern München szurkolt, és szurkol.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában