Mindig szükség van a segítségére

2023.01.28. 19:50

Baranyában mérsékelten nőtt a véradások száma

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2022-ben összesen 343 000 egység vért gyűjtött, 10 ezer egységgel többet, mint 2021-ben. Szűkebb hazánkban is javultak valamelyest a tavalyi számok 2021-hez képest.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Baranya vármegyében a vérgyűjtési feladatokat a Pécsi Regionális Vér­ellátó Központ, a Komlói Kórház Transzfúziós Osztálya és a Mohácsi Kórház Transzfúziós Osztálya látja el közel 120 külső vérgyűjtési helyszínen és az intézeteikben. A Pécsi Regionális Vérellátó Központ lapunknak adott tájékoztatása szerint Baranyában 2022-ben 15833 fő jelentkezett véradásra, amely három százalékkal haladta meg az azt megelőző évben elért számot. 1201 új véradó volt, négy százalékkal több, mint 2021-ben.

 A legtöbb véradó intézeti véradás Pécsett volt, a „mézes-csütörtök” akciós napon 88 önkéntes jelent meg. A külsős helyszínek közül igen eredményes volt az elmúlt évben az Ördögkatlan Fesztivál, valamint a Siklósra, Bólyba és Szigetvárra szervezett városi véradás. Szigetváron, a decemberi két napos adventi vér­adás első napján 103 fő jelentkezett, a két napon együttesen 168 fő vett részt, ami szintén kiemelkedő alkalomnak számított. 

– A Covid utáni időszak vér­adási szám emelkedése a régiónkban mérsékelten folytatódott, térségünk az országos átlagtól elmaradt. Ennek számos oka lehet: például a véradás szempontjából potenciális lakosok számának folyamatos csökkenése, kevés a nagyvállalat a megyénkben, és közülük sem mindegyik támogatja a véradási események megtartását, nem támogatják dolgozóikat a véradásokon való részvételben, valamint a külső helyszínek, ahol véradásokat lehetne tartani egyre kevésbé elérhetők (fűtés, helyhiány stb. miatt) – mondta dr. Siba Krisztina regionális igazgató főorvos. 

Hozzátette, az intézet igyekszik minden rendelkezésére álló fórumon felhívni a figyelmet a véradás fontosságára, például középiskolai edukációk során, a helyi sajtóban történő megjelenésekkel, illetve az intézeti akciós véradások megszervezésével. Kéthetente tartanak tematikus véradásokat, melyeken helyi cégek, szervezetek bevonásával próbálják a lakosokat megnyerni a véradásokon való részvételre. 

A következő ilyen eseményt egyébként február 9-én, a farsang jegyében szervezik meg, amikor is a busójárás hangulatával találkozhatnak a vér­adók az intézetben. A farsangi akciós véradáson minden vért adót meghívnak meleg teára és fánkra, húzhatnak tombola ajándékot, melyek között busójáráshoz kapcsolódó tárgyak is lesznek. A nap végén kisorsolt fődíj egy értékes busóálarc lesz, Gagyi Zoltán maszkafaragó művész felajánlásának köszönhetően. 

Országosan jobban javultak az arányok

Ami az országos adatokat illeti, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) közleménye szerint tavaly 9260 véradási helyszínen 229 531 véradó nyújtotta karját. A legeredményesebb véradási esemény Békés városában, a Barta Udvarban a Madzagfalvi Napokon zajlott, ahol 216-an jelentkeztek véradásra. A kétnapos eseményen összesen 426 véradó regisztrált. Szépen gyarapodott a jubilált véradók száma is, 2022-ben több mint 170-en voltak, akik meghaladták a 100. véradásukat. 2022-ben 43 464 első véradó jelentkezett, ez a szám 1614 fővel magasabb a 2021. évinél. Ebből a 18 éves első véradók száma 5070, ami 60 százalékos növekedés az előző évhez képest. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában