Lassan közelít a járvány

2023.01.20. 16:51

Csak lépésben indít az influenza, még érdemes kérni az oltást

Az országos helyzettel összhangban megkezdődött az influenzajárvány Baranyában is, egyelőre alacsony az intenzitása. - A védőoltást még most se késő beadatni - hívja fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Kormányhivatal.

Wald Kata

Fotó: Mészáros János

Megkezdődött az influenzaszezon, egyre többen fordulnak a jellegzetes tünetekkel a háziorvosokhoz. A Baranya Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyelőre alacsony Baranyában a járvány intenzitása hozzátéve, hogy a kórokozó terjedése nagy területi különbségeket mutat.

- Az elmúlt hetekben legtöbben a pécsi járásban fordultak orvoshoz influenzára jellemző tünetekkel, a megbetegedések száma a 0-14 éves korcsoportban a legmagasabb - közölték. Hangsúlyozva, hogy a háziorvosoknál továbbra is elérhető az influenza elleni ingyenes oltóanyag, amelyet mielőbb érdemes beadatni: a védettség kialakulásához két hét szükséges.

Az oltás felvétele még most se késő, mert ha valaki el is kapja a fertőzést, enyhébb tünetekre számíthat.

Az influenza  elleni vakcinák elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél a fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

A járvány alakulása folyamatosan nyomon követhető: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti rendszerességgel ad tájékoztatást a légúti figyelőszolgálat adatairól, amelyek az influenzavírus terjedésével kapcsolatos aktuális információkat is tartalmazzák.

- Az adatszolgáltatásban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy a múlt héten az országban 170 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 200 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak

 - közölte az NNK.

Fontos tudni, hogy az influenza ellen az elsődleges megelőzési mód a védőoltás, az oltóanyag minden évben a szezonban várható vírustörzseket tartalmazza. Hatása 6–8 hónapig tart, ezért évente, a szezon elején ismétlésre van szükség.

Az oltás mellett ugyanakkor az immunrendszer erősítése is a védekezés fontos része. Fogyasszunk télen is sok zöldséget és gyümölcsöt, sétáljunk vagy sportoljunk, lehetőleg a friss, tiszta levegőn. Használjuk ki a jó időt, hogy minél több napsütés érje a bőrünket, ezáltal termelődik a D-vitamin a szervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!