Önkéntesek is vállaltak szerepet

2023.01.17. 15:26

Családok ezreinek segítettek az év során

Sikeres évet tudhat maga mögött ezúttal is a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete - csaknem 400 új véradó nyújtotta a karját a tavalyi évben, az adománygyűjtések eredményeként családok ezreinek tudott segíteni a szervezet.

W. K.

Fotó: Löffler Péter

– Eseménydúsan zajlott a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének tavalyi éve: összesen 490 alkalommal szerveztek véradást ahol 7156 fő jelent meg, közülük 382-an új véradóként nyújtották a karjukat - összegezte az elmúlt esztendő adatait Udvaros Renáta, vármegyei igazgató.
A leendő gépjárművezetők elsősegélynyújtó vizsgájának és tanfolyamának lebonyolításán túl öt alkalommal megszervezték a Hősképző Programot, ahol mintegy 600 résztvevőt tanítottak meg az elsősegélynyújtás alapjaira megyeszerte.

Mindezek mellett számos adománygyűjtő, és segélyakciót tartottak: A menstruációs szegénység felszámolását célzó „Lányból nővé” program kapcsán 25 baranyai általános iskolában 500 diáklány részére betétekkel és higiénés szerekkel segítették a nehéz időszakot.
A fogászati hónap keretén belül novemberben 100 fogkefe és fogkrém adománnyal segített a szervezet megyeszerte 15 óvodát, és összesen 1000 gyermeket a helyes fogápolás megtanulásában.

Udvaros Renáta hangsúlyozta, a karácsonyi szeretetakció keretében mintegy 800 rászoruló ünnepét sikerült szebbé tenni az adományokkal, amelyek nagyrészt tartós élelmiszerek, ruházat, édesség és játékok voltak. A hipermarketekben megtartott adománygyűjtés során 2 440 kg tartós élelmiszerrel segített összesen 1023 adakozó. Cipősdobozokat is gyűjtöttek: tavaly több mint 1400 darabot vett át a baranyai Vöröskereszt a támogatóitól. A Baranya Megyei Rendőrkapitányság, az OTP, a komlói német nemzetiségi közösség ezúttal is besegítettek, hogy szebbé varázsolják több száz család, gyermek karácsonyát. Mindezek mellett a Bajor Vöröskereszt immár 32. éve látogatott el Baranyába, és szerzett örömet 981 gyermeknek és 142 családnak.

- Szociális tevékenységünk kapcsán éves szinten mintegy 2400 főt segítettünk egész évben - tette hozzá Udvaros Renáta. Kiemelve, hogy a szerteágazó feladatok teljesítését sok-sok önkéntes segíti, és várják továbbiak jelentkezését is, hiszen csak velük együtt tud ilyen eredményes lenni a megyei szervezet.

Az ukrán menekülteket is folyamatosan támogatják

A tavalyi évben februártól az ukrán menekültek támogatásával bővült a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének a tevékenységi köre. Adataik szerint Baranyában augusztus hónapban 323 menekült tartózkodott. Részükre havi rendszerességgel tartós élelmiszerekből és higiéniás termékekből álló csomagokat állítottak össze a vármegyei szervezet munkatársai, valamint önkéntesei, és juttatták el azokat a rászorulók részére.
Az elszállásolt ukrán családokat (kb. 50-60 helyszínen élnek a megyében) egész évben folyamatosan segítik tartós élelmiszerekkel, téli ruházattal és különböző adományokkal, ezek által megkönnyítve az ittlétüket.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!