Korszerű termosztát

2023.01.18. 11:46

Egyszerű a gázzal spórolni, ha kismértékben lejjebb tekerjük a lakásban a fűtést

A nyolcvanas évek családi házaihoz tekerős termosztáttal szabályozható központi fűtés dukált.

bama.hu

Világos, hogy egyik napról a másikra kevesen tudnak a gázfűtés helyett más fűtési alternatívára váltani, nem is kell. De mi lehet ilyenkor a megoldás? – tették fel a kérdést olvasóink. A részleteket az Ingatlanbazár szállítja.
Egyszerű a gázzal spórolni: lejjebb tekerjük a fűtést. Ez nem vicc – állítja az országos ingatlanos portál –, már 1 Celsius-fok is 5–7 százalékos megtakarítást eredményez. Próbálja ki, hogy 23 Celsiusról 22 Celsius-fokra állítja át a termosztátot. Már csak az a kérdés, a kis méretű szerkezet mennyire korszerű.

A tekerős pazarló

– Pontatlanságuk miatt ajánlott a „tekerős” – hivatalos nevükön manuális vagy analóg – termosztátokat lecserélni: felfelé és lefelé akár 2-3 Celsius-fokkal is eltérhetnek a kívánt értéktől, ugyanis a manuális érzékelő hiszterézise nagyobb – tájékoztatta a www.ingatlanbazar.hu olvasóit Goda Zoltán, a Vito Venturi Kft. ügyvezetője.

Hát igen, a könnyebb érthetőség miatt egy csipetnyi fizikát is érdemes ideilleszteni. A Wikipédiát idézzük: „a hiszterézis általában fizikai rendszerek azon tulajdonsága, hogy nem azonnal reagálnak a rájuk ható erőkre, hanem késleltetéssel, vagy pedig nem térnek teljesen vissza az eredeti állapotukba”.

Vagyis ha beállítjuk a kívánt 23 Celsius-fokos hőmérsékletet, elképzelhető, hogy a kazán 21 Celsius-fokon kapcsol be és 25 Celsius-fokig engedi felmelegíteni az épületet. A ki- és bekapcsolási érték ezeknél a termosztátoknál magasabb lehet, így bizony nem számítanak a legtakarékosabb megoldásnak, sőt. Ezt az elavultnak minősülő készüléktípust 10-15 éve nem is nagyon építik már be a gázfűtéses rendszerekbe, de sokan még mindig ezt használják.

A digitális pontos

Helyette itt van a digitális termosztát, amely jóval pontosabb, így takarékosabb is – hívja fel a figyelmet az Ingatlanbazár cikke. A 23 Celsius-fokra beállított termosztát 22,5 foknál jelez a kazán felé, az elkezd dolgozni, fűt egészen 23,5 fokig, de csakis addig. A bűvös hiszterézisérték csupán 1 fok, míg az analóg termosztát esetében 3-4 fok is lehet.
– A fix elhelyezésű digitális változat egyszerűen felszerelhető az analóg termosztát helyére. A rádiófrekvenciás, vezeték nélküli modell azért is előnyös, mert csere esetén szükségtelen a falat vésni, fúrni. A lakás különböző pontjain elhelyezhető, de célszerű a leghidegebb helyiségben tartani, mert annak hőmérsékletéhez igazodva kapcsol ki és be a kazán. Goda Zoltán szerint akkor ajánlott ezt a változatot megvenni, ha annak idején az analóg készüléket nem a legmegfelelőbb helyre szerelték fel, így ugyanis a probléma könnyedén orvosolható.

Korszerű kazánok

A 80-as és a 90-es évek álló és fali kazánjai 30 évig is bírták. Az újakat nem erre találták ki, viszont sokkal több elektronikával, mozgó alkatrésszel, speciális műszaki paraméterrel rendelkeznek. A karbantartott, korszerű kazán 15 évig üzemképes, de ebben sokat számít a rendszervíz tisztasága, a rendszeres szűrőcsere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában