Megelőzik a csalásokat

2023.01.31. 14:20

Egyszerűbb kiszűrni az illegális tűzifaforgalmazókat

W. K.

Fotó: Németh András Péter

Hatékonyabbá vált a tűzifát illegálisan forgalmazók kiszűrése, és ezáltal a csalások megelőzése, az EUTR kereső funkcióbővítésével: a fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisából.
Mint ismeretes, az erdőgazdálkodók külön regisztráció nélkül értékesíthetnek tűzifát, ha az erdei faválasztékot általuk kezelt erdőből árusítják Magyarországon. – Az EUTR-kereső fejlesztésének köszönhetően a jövőben a kereskedők és a vásárlók is meggyőződhetnek arról, hogy a fát kínáló eladó valóban bejegyzett erdőgazdálkodó-e, azaz van-e lehetősége általa kezelt erdőből fát értékesíteni – közölte a Nébih.

A kereső használatához az érintett adószámát vagy FELIR-azonosítóját kell megadni (utóbbival EUTR-azonosító néven is találkozhatunk hirdetésekben), természetes személy esetén névvel és születési dátummal is történhet keresés.

A Nébih hangsúlyozza: a kellő körültekintéssel történő vásárláshoz mindig célszerű meggyőződni arról, hogy az erdőgazdálkodó EUTR-tevékenysége nem áll-e felfüggesztés vagy tiltás alatt. Erről a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
Ha pedig valaki úgy érzi vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, nagyon fontos megőrizni az eladótól kapott bizonylatokat, célszerű továbbá feljegyezni minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek – és a panaszt megírni a Nébih-­nek. A jogszerűtlennek tűnő hirdetésekről a bejelentéseket szintén fogadja a Nébih, [email protected] e-mail-­címen.

 

Címkék#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában