Dolgoznak a városukért

2023.01.02. 14:21

Elegük van a városvezetésből: inkább saját kézbe veszik a köztereket a lakók

Az egyik pécsi közösségi csoportban pillanatok alatt közel kétszázan kedvelték azt a felhívást, amelynek az volt a lényege, hogy miután a városvezetésnek nem igazán igénye a szép környezet kialakítása és megtartása, inkább a pécsi magánszemélyek összefogva oldanák meg a közterületek rendbe tételét.

Bóka Máté

Fotó: Szakony Attila

A baloldali képviselők a pécsiek kritikáira úgy reagáltak, hogy ők nem is főállásban dolgoznak. Egy nyilvános csoportban jelent meg egy fiatal lány felhívása, aki azt kérdezte az internetes közösségtől, hogy „van-e kedvetek kicsit dolgozni a városunkért? Sajnos a vezetőségnek nem igazán igénye a szép környezet kialakítása és megtartása? Ahol én lakom, borzalmasan néz ki a környezet, ahogy hallom másoktól és látom, mindenhol lenne mit csinálni. Magamból kiindulva, egyedül nem áll neki senki, de társaságban nagyobb kedve van az embereknek. Amire gondoltam: szemétszedés az erdőben, széttört kukák és padok újraélesztése, az elszabadult susnyások normalizálása, a játszóterek tűktől és alkoholos üvegektől való mentesítése". 

A fiatal lány rengeteg hozzászólást kapott, többen is biztatták, hogy legyen ilyen közösség, aki pedig meglehetősen konstruktívan állt hozzá a kérdéshez és a javaslatokhoz, például ahhoz, hogy a képviselőkkel is fel lehet venni a kapcsolatot, valamint a közterületek fenntartójával, a Biokom Kft.-vel is érdemes egyeztetni. 

Nekik ez nem főállás

A poszt alatt azonban megjelent a DK-s tanácsnok, Auth István, valamint Siposné Bikali Éva DK-s képviselő is, akik együttesen azzal igyekeztek védekezni, hogy a képviselőknek egyrészt 13,5 milliós a keretük, másrészt a minimálbért kapják.  Siposné Bikali Éva le is szögezte, „nem főállás önkormányzati képviselőnek lenni". Siposné – aki az elmúlt évek alatt érdemben, konstruktívan szinte alig szólt hozzá a közgyűlési témákhoz – arra panaszkodott, hogy „egy bizottsági ülésre fel kell készülni, hisz döntéseket kell hozni, ez sok esetben akár több száz oldalnyi anyag is lehet. Olyan közgyűlésre, ahol 50 napirendi pontnál több van a felkészülés egy egész hetet is igényel akár".

Leesik egy kis mellékes

Auth István pedig közölte, hogy „az önkormányzati képviselők tiszteletdíja a minimálbér, ami nettó 133 ezer forint, ami maximum 250 ezer lehet, ha a képviselő két bizottságban is dolgozik". 

A DK-s tanácsnok arra azonban nem tért ki, hogy idén januártól ötödjére emelték meg a saját fizetésüket, amivel a három év alatt megduplázták a tiszteletdíjukat. Ráadásul az általa említett összegnél többet is kapnak – az alap 152 400 forint januártól – , de a baloldali képviselők közül senki nem kap alapbért, hiszen mindegyiküket beültették legalább két bizottságba, illetve elnökök, vagy éppen tanácsnokként kapnak magasabb összeget – Siposné szerint tehát – "mellékállásban".

Auth bruttó 440 ezer forintot vihet haza, neki a nettója így 292 ezer forint, Siposné pedig két bizottság tagjaként nettó 231 ezer forintot kap, de miután férje városi felügyelőbizottsági tagként tevékenykedik, így a városházától csordogáló „mellékes" családi bevétel ennél is magasabb. 

Biokomos cégvezetői prémiumra futotta

A baloldaliak egyébként még azzal is védekeztek, hogy a Biokom Kft. „erőn felül teljesít", amit azonban gyorsan kétségbe vontak a pécsi civilek, mondván ha valaki erőn felül teljesít, annak látszik az eredménye is. Lapunk pedig már korábban megírta, hogy a cég vezetője, Meixner András tavaly nyáron bruttó 13 milliós prémiumot kapott. A vállalat pedig 2021-es esztendőt 346 millió forintos adózás utáni nyereséggel zárta, vagyis ekkora összeg maradt a cég zsebében azt követően, hogy mindent kifizetett, a számláit rendezte. Így ebből a keretből bőven futotta volna még a közterületek rendezésére is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!