Döntés született

2023.01.03. 09:37

Hoppál Péter: a kormány milliárdos rezsitámogatást adott Pécsnek

B. M.

Fotó: Laufer László

Pécs fideszes parlamenti képviselője, Hoppál Péter kedden reggel a közösségi oldalán közölte: az Orbán-kormány 1,043 milliárdos rezsitámogatásról döntött Pécs esetében. 

Összesen több mint másfél milliárd forintos támogatást kapott négy, tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú baranyai város a kormánytól a rezsitámogatás kapcsán. A legnagyobb összeget Pécs kapta. 

A baranyai vármegyeszékhely közgyűlése tavaly ősszel fogadott el több mint 100 pontból álló intézkedéscsomagot, de csak azt követően, hogy a városházi jobboldali ellenzék ennek hiányát többször kifogásolta, valamint a kormány a dokumentum meglétéhez kötötte a későbbi támogatást. 

Akkor többek között arról határoztak, hogy az önkormányzati intézményekben részleges be-és lezárásokkal, alacsonyabb fűtési hőmérséklet bevezetésével, kisebb energetikai munkákkal és átszervezéssel nagyjából 1,5 milliárd forintot tudnak megtakarítani. Valamint egyéb, részben középtávú célokat is megfogalmaztak, amik között például számos önkormányzati lakás eladását, a több mint két éve elkészült, de Péterffy Attila polgármester önkormányzata által nem működtetett napelempark üzembe helyezését, illetve bizonyos intézményekben LED-lámpák felszerelését említették meg.

Ugyanakkor döntöttek arról is, hogy a TV-torony díszkivilágításának idejét is korlátozzák, amit szimbolikusnak tartottak, hiszen mindössze pár százezer forintot takarítanak meg ezzel, miközben prémiumokra 100 milliós nagyságrendben költenek a cégeknél. 

A szocialista-DK-s vezetésű önkormányzat arra a javaslatra viszont nemet mondott, hogy a különböző tanácsnokok, tanácsadók, biztosok jövedelmét, a megemelt cégvezetői fizetéseket, prémiumokat visszavágják. Sőt, az intézkedési csomagba rejtették el a Bőrklinika és a Mandulás kemping botrányos cseréjét is, amivel a jobboldali ellenzék szerint csupán a Péterffyt bábként mozgató szocialista érdekköröket hoztak helyzetbe. Ennek kapcsán Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető ki is jelentette, hogy a baloldaliak az ingatlanmutyival jelentős lépést tettek a börtön kapuja felé. 

Több város is érintett 

Pécsen kívül több Baranya vármegyei önkormányzat is kap kormányzati támogatást. A kabinet közleménye szerint a korábbi tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után 44 milliárd forintot osztottak szét a tízezer feletti önkormányzatok között az általuk készített menedzsmentterv, valamint a településeknek az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége figyelembevételével. Ennek értelmében Komló 154 milliós, Mohács 419 milliós, míg Szigetvár 92 milliós támogatást kapott a kormánytól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában